• Πολιτική

    Καστελόριζο: Πληροφορίες για σταδιακή αποχώρηση τουρκικών πλοίων από την περιοχή

    • NewsRoom


    Ένα ακόμα σημάδι προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου φέρεται να σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με αυτές, κάποιες από τις μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν στην περιοχή νοτίως του νησιού, φέρεται πως επιστρέφουν στη βάση τους.

    Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται το ΑΠΕ, τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

    Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση αξιολογείται από την ελληνική πλευρά, η οποία τονίζει πως οι δυνάμεις της θα παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι να ολοκληρωθεί η προθεσμία της παράνομης τουρκικής NAVTEX στις 2 Αυγούστου.

    Υπενθυμίζεται πως το Uruc Reis δεν έχει κινηθεί καθόλου όλες αυτές τις ημέρες, παραμένοντας αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας. Σύμφωνα με τη Navtex που είχε εκδώσει, είχε δεσμεύσει μια περιοχή για έρευνες η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της βρισκόταν εντός του χώρου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ένα κομμάτι της  βρισκόταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

    H NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα παράνομη, καθώς δέσμευε περιοχή η οποία βρίσκεται στη δικαιοδοσία του σταθμού του Ηρακλείου (νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου). Για τον λόγο αυτό τόσο το Ηράκλειο όσο και η Κύπρος έβγαλαν νέα NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη αυτή της Αττάλειας.

    Πάντως, από τα πρώτα λεπτά που έγινε η κίνηση της Τουρκίας, το μεσημέρι της Τρίτης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταφέρει να δείξουν την ετοιμότητά τους, εφαρμόζοντας στρατηγική αποτροπής.

     



    ΣΧΟΛΙΑ