• Πολιτική

    Καλογήρου: Ήδη στον Κουφοντίνα προσμετρώνται τρεις ημέρες ποινής για κάθε μέρα εργασίας

    • NewsRoom
    Καλογήρου

    Μιχάλης Καλογήρου. Υπουργός Δικαιοσύνης


    Τις ευεργετικές διατάξεις των αγροτικών φυλακών στις οποίες έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με τις οποίες κάθε ημέρα εργασίας προσμετράται ως τρεις ημέρες ποινής,  απολαμβάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

    Απαντώντας από το βήμα της Βουλής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, σε ερώτηση του Μάκη Βορίδη σχετικά με διάταξη που προωθεί το υπουργείο για την ελάφρυνση της ποινής των κρατουμένων που εργάζονται στο αρτοποιείο/ζαχαροπλαστείο αγροτικών φυλακών, o κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Σύμφωνα με τη διάταξη, η κάθε ημέρα εργασίας των κρατουμένων στα αρτοποιεία θα προσμετράται για τρεις ημέρες της ποινής τους. Κάτι που οδήγησε τον κ. Βορίδη να αναρωτηθεί αν η νέα ρύθμιση είναι «φωτογραφική», ειδικά για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    «Αυτό τώρα με το αρτοποιείο έχει καμία σχέση με τις αγροτικές φυλακές και τον Κουφοντίνα; Να καταλάβω πως σας ήρθε η εντελώς στοχευμένη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ. «Διερωτώμαι γιατί μέχρι τώρα υπήρχε η πρόβλεψη για όποιον εργαζόταν σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές και για το αρτοποιείο της κεντρικής αποθήκης των φυλακών. Τώρα ξαφνικά μπαίνει και αυτό ειδικώς. Να μας πείτε πως σας ήρθε η εξειδικευμένη και στοχευμένη διάταξη. Δεν λέω ακόμα ότι είναι φωτογραφική».

    Ο κ. Καλογήρου διαβεβαίωσε πως η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, διότι όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο πρόσωπο «του δίνονται ήδη τρεις μέρες».

    «Η διάταξη δεν αφορά τον Κουφοντίνα γιατί ήδη η ποινή του μετριέται με 3 ημέρες. Εκτός αυτού η ποινή του συγκεκριμένου είναι 19 χρόνια καθαρά και 25 μεικτά. Είναι παντελώς αδιάφορη η διάταξη για τον συγκεκριμένο», ανέφερε. Όπως εξήγησε, η νέα διάταξη μπήκε για λόγους ισότητας καθώς υπάρχουν αγροτικές φυλακές που ο κρατούμενος που κάνει εκεί μεροκάματα προσμετρά τρεις μέρες ποινής αντί για μία μέρα ποινής και άλλες που δεν ισχύει αυτό.

    «Εάν κάποιος είναι στα 25 χρόνια ποινής και έχει κάνει και μεροκάματα τότε, από το 25 μπορεί να πάει στο 19. Σημαίνει πως τα μεροκάματά του έχουν υπερκαλυφθεί, για τον συγκεκριμένο μπορεί και σήμερα να είναι υπερκαλυμμένα».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να δείξουν πνεύμα συνεννόησης για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα. Και ανέφερε ως επιχείρημα τις άδειες που πήραν κρατούμενοι της 17 Νοέμβρη από παλαιότερες κυβερνήσεις.

    “Ο Χ.Ξ. πήρε 7 άδειες από το 2013 μέχρι που παραβίασε τους όρους και συνελήφθη το 2015 δεν είδα καμία φωτογραφία του να πηγαίνει στο χωριό και να κάνει βόλτες” είπε ο κ. Καλογήρου “φωτογραφίζοντας” τον Χριστόδουλο Ξηρό. Και ανέφερε κι άλλα παραδείγματα όπως του Τ.Π. και του Κ.Κ. “Ας αποφασίσουμε τι κράτος δικαίου θέλουμε” τόνισε.

    Σχετικά με το αυτόφωρο για τα αδικήματα που έχουν σχέση με τον Τύπο, ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως πλέον “γίνεται προσαγωγή με την αυτόφωρη διαδικασία και εντός 12 ωρών ειδοποιείται ο εισαγγελέας που μπορεί να δώσει εντολή ακόμα και απ’ το τηλέφωνο. Η διάταξη που φέρνουμε θα μας δείξει στην πράξη την λειτουργία της. Διασταυρώνονται πυρά, έχουμε fake news, δεν ξέρουμε από πού έρχονται, ποιόν ταλαιπωρούν, έχουμε δημοσιεύματα που προσβάλλουν προσωπικότητες, υπάρχουν σοβαρά συκοφαντικά αδικήματα. Νομίζω η ρύθμιση που φέρνουμε είναι η δέουσα για να αποφευχθεί η αυτόφωρη διαδικασία, θωρακίζοντας παράλληλα την προστασία της έννομης τάξης”.



    ΣΧΟΛΙΑ