• First Top Stories

    Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για εκλογές «κάηκε» στο Μάτι: Όλα ξανά από την αρχή

    • Νένα Σώκου


    Λίγες εβδομάδες πριν από την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα, όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός «κάηκε» στις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ενώ η  κυβέρνηση πόνταρε πολλά στα αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη, τα πράγματα άλλαξαν με πολύ άσχημο τρόπο.

    Το Μέγαρο Μαξίμου είχε επενδύσει πολλά στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι εκείνη που θα βγάλει τον ελληνικό λαό από τη μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων ετών, που δεν άφησε κανέναν αλώβητο. Προσδοκούσε με τις εκδηλώσεις που προγραμμάτιζε για το τέλος των μνημονίων, με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών -παρά την σφοδρή κριτική που δέχτηκε-, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις προσδοκίες που καλλιεργούσε σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, ότι θα είχε δυνάμεις να… γυρίσει το παιχνίδι και να βγει μπροστά στο δρόμο προς τις εκλογές.

    Η αισιοδοξία για ανατροπή του σκηνικού υπήρχε στα κυβερνητικά στελέχη, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάθε λόγο να προκηρύξει εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, σε μια χρονική περίοδο που έμοιαζε ασφαλής και θα μπορούσε να φέρει ένα θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η συγκυρία ήταν θετική: το τρίτο πρόγραμμα θα είχε τελειώσει, οι Ευρωπαίοι (βλέπε Μοσκοβισί) με τις δηλώσεις τους άνοιγαν παράθυρο ελπίδας στους συνταξιούχους ότι οι συντάξεις τους μπορεί και να μην περικόπτονταν, οι δυσκολίες της μεταμνημονιακής εποχής δεν θα είχαν ακόμη αρχίσει να φαίνονται και η κοινωνία θα περίμενε να πάρει την ανάσα που προσδοκά εδώ και χρόνια.

    Όμως, το ξημέρωμα της 23ης Ιουλίου έφερε την μεγάλη ανατροπή. Το βαρύ πένθος και τα απανωτά λάθη σε διαχειριστικό και επικοινωνιακό επίπεδο έφεραν την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Το θετικό μομέντουμ για εκλογές μέσα στο φθινόπωρο φαίνεται ότι χάθηκε οριστικά, αφού η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να μαζέψει τη φθορά που έχει υποστεί, και αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

    O πρωθυπουργός πιθανότατα θα επιχειρήσει την ανασύνταξη της κυβερνητικής ομάδας με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν πολιτικά πρόσωπα με δυναμική που θα μπορέσουν να αναστρέψουν την κακή εικόνα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πορευθεί προς τις εκλογές πιο συντεταγμένα.

    Τα πολιτικά πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της κομματικής ανασύνταξης το επόμενο διάστημα είναι στελέχη παλαιά και έμπειρα, εκείνα που εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά πάνελ σε δεύτερο χρόνο μετά την τραγωδία, εκείνα που παραδέχτηκαν ότι κάτι δεν πήγε καλά, αφού υπήρξαν τόσοι νεκροί.

    Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι πλέον αβέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι.



    ΣΧΟΛΙΑ