• Πολιτική

  Κ. Μπακογιάννης: Νέα μείωση δημοτικών τελών κατά 5%, τον επόμενο χρόνο

  • NewsRoom
  Κώστας Μπακογιάννης

  Κώστας Μπακογιάννης


  «Tι διαφοροποιεί την Αθήνα από τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Είναι ο Δήμος Αθηναίων, όχι ο Δήμος της Αθήνας, είναι ο δήμος των πολιτών της πόλης μας, όχι κάτι απρόσωπο, κάτι ξένο και αυτό κάτι λέει», είπε στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο της Athens Voice, κ. Μάκη Προβατά, στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  “Η Αθήνα είμαστε όλοι εμείς, τα παιδιά, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες της πόλης, οι οδηγοί, οι επιβάτες, οι γονείς, οι εθελοντές και έτσι πρέπει να βλέπουμε την πόλη, μέσα από τα μάτια των ίδιων των Αθηναίων”, συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου, είπε ότι η Αθήνα ξυπνάει από μία “χειμερία νάρκη”. «Η Αθήνα πολύ πριν την πανδημία βίωσε μία αστική κρίση, με την αποκέντρωση εντός Αττικής κυρίως από τη μεσαία τάξη (2000-2020)» σημείωσε και τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, είτε μιλάμε για κτήρια σε κεντρικά σημεία (Μινιόν, Εθνικό Τυπογραφείο), είτε για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πανεπιστημίου.

  Ανέφερε στη συνέχεια, ότι ο Δήμος δίνει μία “μάχη” για την καταπολέμηση της αντικοινωνικής στάθμευσης και ότι έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία 800 αισθητήρες για να διευκολύνεται το έργο της δημοτικής αστυνομίας, ενώ μίλησε με ευχαρίστηση για την “μάχη” με τα τραπεζο-καθίσματα που τοποθετούν οι μαγαζάτορες σε δημόσιους χώρους.

  «Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη φέτος κατά 5%, αλλά τα οικονομικά του Δήμου μας επιτρέπουν να ανακοινώσουμε ότι και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών κατά ακόμη 5%», τονίζει.

  «Η Αθήνα χρειάζεται ένα παρατηρητήριο για τον έλεγχο των ενοικίων και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb)», συμπλήρωσε για την ακρίβεια της πόλης, ενώ παράλληλα είπε ότι έχει ζητηθεί να μειωθεί στο μισό η αύξηση που είχε ανακοινωθεί στις αντικειμενικές αξίες. . Για το θέατρο του Λυκαβηττού παρατήρησε ότι: «Ο Λυκαβηττός ανοίγει ξανά στο τέλος του καλοκαιριού, ένα θέατρο που παρέμεινε κλειστό από το 2008».

  Τέλος, ο Δήμαρχος είπε ότι η Αθήνα θα αποκτήσει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το πάρκο γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, έχει γίνει η μελέτη για τις εκσκαφές της Πολιτείας του Πλάτωνα που είχε υποστεί επιχωμάτωση, ενώ θα κατασκευαστεί ένα μουσείο, όπου θα εκτεθούν τα πολύτιμα εκθέματα, ασύλληπτης αξίας, που παραμένουν σε κοντέινερ του Υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο αυτό, όπως εξήγησε.  ΣΧΟΛΙΑ