• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ – Παλαιστίνη: Σε εφαρμογή η κατάπαυσης του πυρός – Με το δάκτυλο στην σκανδάλη δηλώνει η Χαμάς

    • NewsRoom


    Σε ισχύ βρίσκεται από τις 2 τα ξημερώματα η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 11 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

    Αρκετοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

    Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν, εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά.

    Χαμάς: Είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη

    Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

    «Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα, αλλά ο Νετανιάχου και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης», είπε ο Έζατ Ελ Ρασίκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο Reuters στη Ντόχα.

    Το ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί ακόμη να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο κ. Ρασίκ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

    Θα μεταβεί στην περιοχή ο Μπλίνκεν

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες», επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter, λίγες ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    «Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και χωρών της περιφέρειας» ανέφερε.

    Σκοπός την συναντήσεων θα είναι η συνεργασία όλων των πλευρών «για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

    Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του -είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι- και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.

    Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

    Νωρίτερα χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε διατεθειμένος να πάει στην περιοχή «αν αυτό βοηθήσει να πάμε πέρα από τη βία» και εάν «παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή», στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γροιλανδία, με την οποία ολοκλήρωσε περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική.

    Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Την ανάφλεξη σήμανε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προπερασμένης εβδομάδας και την περασμένη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

    Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

    Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

    Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

    Οργή στην Τουρκία για ΗΠΑ: «Εντελώς απαράδεκτη η ανακοίνωση περί αντισημιτικών δηλώσεων Ερντογάν»

    Δένδιας για τον ρόλο της Τουρκίας στο Μεσανατολικό: «Δεν βοηθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ