• Πολιτική

    Ισπανία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες Σοσιαλιστών-Podemos, πιο κοντά σε νέες εκλογές

    Πέδρο Σάντσεθ


    Την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των Σοσιαλιστών και των αριστερών Podemos στην Ισπανία αποκάλυψε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, με την χώρα να κινδυνεύει πλέον να οδηγηθεί σε νέες κάλπες το φθινόπωρο.

    «Το σοσιαλιστικό κόμμα έχει κάνει πέντε διαφορετικές προτάσεις», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο ο Σάντσεθ, τις οποίες όμως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε.

    Στις εκλογές του Απριλίου, οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 123 έδρες (37 περισσότερες από ότι στην προηγούμενη βουλή) στο κοινοβούλιο των 350 εδρών, ενώ οι Podemos περιορίστηκαν στις 42 (25 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές). Ο Σάντσεθ αναγκάστηκε να ζητήσει την υποστήριξη των Podemos, στους οποίους όμως αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε υπουργική θέση, όπως απαιτούσε ο Ιγκλέσιας. Πέρα από την άρνηση των Σοσιαλιστών, αρνητική είναι και η θέση των μικρότερων κομμάτων που αναμενόταν να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ θα δοκιμάσει την υποστήριξη που έχει στις 23 Ιουλίου, όταν το ισπανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την υποψηφιότητά του. Για να γίνει αποδεκτός ως πρωθυπουργός στην πρώτη ψηφοφορία, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί υποστήριξη από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών – τουλάχιστον 176. Κάτι που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί.

    Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο Σάντσεθ χρειάζεται απλά περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές, κάτι που θα ήταν πιθανό με τις θετικές ψήφους των Ποδέμος και κάποιες από τα περιφερειακά εθνικιστικά ή αυτονομιστικά κόμματα ή την απίθανη αποχή οποιουδήποτε από τα δύο βασικά δεξιά κόμματα.

    Εάν ο Σάντσεθ δεν πάρει αρκετές ψήφους για νέα θητεία ως πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση (ή ο ίδιος) δεν έχει πλειοψηφία μέσα σε 60 μέρες, η Ισπανία θα αναγκαστεί να προσφύγει ξανά στις κάλπες.



    ΣΧΟΛΙΑ