• Πολιτική

    Εισαγγελία Αρείου Πάγου προς Προανακριτική: Εφαρμόστε τον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Εφαρμόστε τον νόμο για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, είναι η απάντηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

    Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 429/2018 για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των προστατευομενων μαρτύρων;

    Σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

    Η Εισαγγελία απάντησε σήμερα στο χθεσινό αίτημα βουλευτών-μελών της Προανακριτικής που ζητούσαν παρέμβαση, για να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής του Σαράφη και της Κελέση.

    Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπογράφει το έγγραφο-απάντηση που ήδη έχει φτάσει στην Προανακριτική.

    Για την εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος απαντά ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

    Όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

    «Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ