• Πολιτική

    Υπουργείο Μετανάστευσης: Αναμένουμε από την Ύπατη Αρμοστεία την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στο Καρά Τεπέ

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Την ολοκλήρωση των «ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής» στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, από την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητάει το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διεθνή οργανισμό για την εικόνα του καταυλισμού μετά τη χτεσινή βροχόπτωση.

    Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, το γραφείο Τύπου του υπουργείου σημειώνει ότι «στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της», ενώ συνεχίζει: «Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα- χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή». Προσθέτει δε ότι «ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: 

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά και την προσπάθεια και την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες.

    Στην Δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπο της. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα – χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή. Ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

    Επίσης, επισημαίνουμε ότι την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται, σήμερα, εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Ως προς τις δομές που λειτουργούν σε δημοτικό χώρο ή σε καταλήψεις, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται.

    Τέλος, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση, από την Ύπατη Αρμοστεία, της απόδοσης κατειλημμένων διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ