• Πολιτική

    Υποκλοπές: Οι Δημητριάδης, Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίζιος καταθέτουν σήμερα στη Βουλή

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

    Γρηγόρης Δημητριάδης,Τάλ Ντίλιαν, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίζιος


    Το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα περάσει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μαζί του έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν τα τέσσερα “πρόσωπα κλειδιά” θα έρθουν να καταθέσουν αυτοπροσώπως ή με υπόμνημα.

    Η αντιπολίτευση πάντως σε μια προσπάθεια να φρενάρει “δεύτερες σκέψεις” των κληθέντων έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η μη προσέλευση των προσώπων που έχουν κληθεί ούτε και η κατάθεσή τους μέσω υπομνημάτων. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να τους προιδοποιήσουν ότι θα ζητηθεί ακόμη και η βίαιη προσαγωγή τους.

    Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι τέτοια αρμοδιότητα διαθέτει μόνον η Εξεταστική Επιτροπή. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκτά το δικαίωμα της βίαιης προσαγωγής μόνον στην περίπτωση που μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

    Σε μια ανταλλαγή επιχειρημάτων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται, όπως λένε, για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

    Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.

    Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη ένα power game μεταξύ των μελών της Επιτροπής για τις πολιτικές ισορροπίες . Η αντικατάσταση του γαλάζιου βουλευτή Κώστα Τζαβάρα σύμφωνα με πληροφορίες έγινε κατόπιν δικής του επιθυμίας.

    Ωστόσο η διαφοροποιήσεις του από τη κεντρική γραμμή για τις υποκλοπές έδωσε τροφή για αντιπολιτευτικές βολές προς το Κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με την απόφαση που θα κληθεί να πάρει σήμερα η Επιτροπή για το εάν η εξέταση των κληθέντων θα είναι δημόσια ή απόρρητη. Όπως είναι φυσικό σύσσωμη η αντιπολίτευση θα δώσει μάχη προκειμένου η συνεδρίαση να είναι δημόσια, κάτι που δύσκολα θα συμβεί αφού αφορά τη ΕΥΠ.

    Σε μια πρώτη απόπειρα, όταν το θέμα τέθηκε στη διάσκεψη των Προέδρων ισχυρίστηκαν ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι δημόσια, διότι για τα πρόσωπα που έχουν κληθεί δεν μπορεί να υπάρξει επίκληση του απορρήτου, αφού δεν πρόκειται για κρατικούς λειτουργούς που σχετίζονται με την ΕΥΠ αλλά για ιδιώτες. Η Διάσκεψη των Προέδρων παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών η οποία είναι αρμόδια για να αποφασίσει για το απόρρητο ή όχι του χαρακτήρα της εν λόγω συνεδρίασης.

    Σε συνάρτηση δε με το ότι εκτός από τον κ. Τζαβάρα και η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για τη διαδικασία, η ισορροπίες στην Επιτροπή είναι εύθραυστες, αφού η ΝΔ έχει την οριακή πλειοψηφία των 10 μελών έναντι 9 της αντιπολίτευσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Υποκλοπές: Οι Δημητριάδης, Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίζιος την Δευτέρα στη Βουλή – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τη βίαιη προσαγωγή όσων δεν προσέλθουν



    ΣΧΟΛΙΑ