• Πολιτική

    ΥΠΟΙΚ: Αναιμικός ο ρυθμός ανάπτυξης το α’ εξάμηνο – «Κάναμε μεθοδική δουλειά» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας αποτελεί η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνση της Ελληνικής οικονομία, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τα στοιχειά για την αναπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η επίδοση του ρυθμό μεγέθυνσης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα χείρω τα στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019, από 1,3% σε 1,5%.

    Σχολιάζοντας τα στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής :

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

    Συνεπώς ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης Κυβέρνησης.

    Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας.

    Για το λόγο αυτό, σε όλες τις πολιτικές που έχει αρχίσει και εφαρμόζει, δίνει έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

    Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει συνεχώς το χρέος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική και να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου.

    Εάν αυτός επιτευχθεί, τότε όλοι οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται ευκολότερα προσεγγίσιμοι.»

    ΣΥΡΙΖΑ «Κάναμε μεθοδική δουλειά»

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας και αυτός τα αποτελέσματα υποστηρίζει πως  «επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση του».

    Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση «να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης αντί να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

    Συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά, όπως φαίνεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και όχι προκλητικές διευκολύνσεις με σκοπό τον πλουτισμό των ισχυρών φίλων του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη».



    ΣΧΟΛΙΑ