• Πολιτική

    ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Αντίθετος ο Κουρτς στην έκδοση ευρωομολόγου

    Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς


    Την άρνηση που είχε προβάλει, κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, στην έκδοση ενός ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊου, επαναλαμβάνει ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

    Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη προηγούμενων κρίσεων, διότι διαφορετικά απειλεί αμέσως μετά την κρίση του κορονοϊού η επόμενη κρίση χρέους», ισχυρίζεται πως για τη στήριξη των περισσότερο πληττόμενων χωρών υπάρχει «αρκετό χρήμα».

    Ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, παραπέμποντας στον μηχανισμό ESM, σημειώνει ότι «με τα 410 δισεκατομμύρια ευρώ που αυτός διαθέτει, μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα των πληττόμενων χωρών». «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία, προτού δημιουργήσουμε καινούρια κατασκευάσματα, τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» τονίζει, ενώ υπονοώντας, προφανώς, την Ιταλία, επισημαίνει ότι «πολλές χώρες, οι οποίες τώρα υπό το πρόσχημα της κρίσης καλούν σε κοινοτικοποίηση χρεών, ζητούσαν πριν από λίγους μήνες εξαιρέσεις».

    Κριτική στην απορριπτική στάση της Αυστρίας και του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην έκδοση ευρωομολόγων ή «ομολόγων κορονοϊού», ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», καταγγέλλοντας ως «ανεύθυνο» το ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά».

    «Ο ιός δεν έχει τίποτε να κάνει με το έλλειμμα ή τα χρέη, και μας αφορά όλους», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, την οποία αναπαράγουν σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστριακά ΜΜΕ, και παραπέμπει στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας έκδοσης «ομολόγου του κορονοϊού» από «εύπορες» χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Σλοβενία.

    Ο ίδιος αναφέρει ότι η Αυστρία και η Ολλανδία θα αλλάξουν τη στάση τους «μέσα σε 20 ημέρες, όταν και οι ίδιες βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση την οποία βιώνουν ήδη τώρα οι άλλες χώρες».

    Στο μεταξύ, ασκώντας προφανώς έμμεση κριτική στην αρνητική στάση του Λαϊκού Κόμματος, η Ζίγκριντ Μάουρερ, η αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων – που συγκυβερνούν στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς -σε δηλώσεις της αφήνει να εννοηθεί η πρόθεση του δικού της κόμματος της να συζητήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

    «Ευρωομόλογα ή ομόλογα κορονοϊού είναι μία δυνατότητα για μία αλληλέγγυα λύση, πιθανόν να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζίγκριντ Μάουρερ σε συνέντευξή της στην Tiroler Tageszeitung, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ιταλία και την Ισπανία».

    Την ίδια στιγμή, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε σημερινές δηλώσεις του, αναφέρει πως «σίγουρα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα χρέη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία».

    Ο αρχηγός των Ελευθέρων, που μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ζητά από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «να δώσει εγγυήσεις ότι η Αυστρία δεν θα συγκαταθέσει σε μία κοινοτικοποίηση χρεών».



    ΣΧΟΛΙΑ