• Πολιτική

  Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση – Ναι από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

  • NewsRoom
  Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την ταχεία πολιτική δίκη

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας


  Με ευρεία πλειοψηφία, καθώς  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τάχθηκαν υπέρ, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» από την Ολομέλεια. Αντίθετα, καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

  Ο κ. Κώστας Τσιάρας έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξελιγμένη χώρα που δεν έχει υιοθετήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως βασική διαδικασία αξιόπιστης εναλλακτικής και πρόσθετης μεθόδου διαφορών χωρίς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

  «Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ εξήγησε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε τη νομική κουλτούρα στην Ελλάδα.

  «Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αυτή, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. “Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου», ανέφερε.

  «Πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να βλέπουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.  ΣΧΟΛΙΑ