• Οικονομία

    ΥΠΕΝ: Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την χωροταξία

    • NewsRoom
    Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε, σήμερα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει διατάξεις για ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

    Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, κατ΄ αρχήν, κατά άρθρο και στο σύνολο, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

    – Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους, συντάσσεται πρωτόκολλο συμμόρφωσης το οποίο κοινοποιείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής προστίμων.

    – Σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, προκειμένου οι πληγέντες να ολοκληρώσουν σύμφωνα με τις εκδοθείσες άδειες, την επισκευή των κτισμάτων τους, η ισχύς των αδειών παρατείνεται έως το τέλος του 2019.

    – Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες για δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σχολεία), εισάγεται ευνοϊκή ρύθμιση σε σχέση με τις χρήσεις και όχι τους όρους δόμησης. Πρόκειται για μια θεμιτή παρέκκλιση, που διευκολύνει κατά τι περισσότερο από ό,τι προβλέπεται στο πολεοδομικό σχέδιο.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις που αφορούν το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ειδικότερα:

    – Θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη καταχώριση των εκκρεμών πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία, σε περιπτώσεις που είχε επιβληθεί με δικαστική απόφαση αναστολή λειτουργίας ενός Κτηματολογικού Γραφείου, η οποία στη συνέχεια αίρεται. Αυτό συνέβη πρόσφατα στην κτηματογραφηθείσα περιοχή του δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας του Υποθηκοφυλακείου Μαραθώνα, όπου με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας ανεστάλη προσωρινά η τήρηση των κτηματολογικών βιβλίων, στη συνέχεια η δίκη καταργήθηκε και υπάρχουν εκατοντάδες πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομίας κ.α.) που, ενώ έχουν μεταγραφεί στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου κατά τη διάρκεια της δικαστικής αναστολής, παραμένουν χωρίς καταχώριση στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύεται αυτό το ζήτημα χωρίς καμία επιβάρυνση- διοικητική ή οικονομική- των πολιτών.

    – Χορηγείται ετήσια (από τα 14 στα 15 έτη) παράταση της προθεσμίας αμφισβήτησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για όσες περιοχές δεν έχει ήδη λήξει η αρχική ή με οποιονδήποτε τρόπο παραταθείσα προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου του 2018. Για τις περιοχές που η αρχική προθεσμία έληγε εντός του 2018 και παρατάθηκε με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για εννέα συνολικά μήνες, προσμετράται στον χρόνο της παράτασης και αυτό το εννιάμηνο, δηλ. η παράταση για αυτές τις περιοχές είναι στην πραγματικότητα τρίμηνη.

    – Τέλος, χορηγείται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων αναφορικά με τα προσόντα και τη μεθοδολογία αξιολόγησης του προέδρου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού διευθυντή του Φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, ώστε να καλυφθούν άμεσα και με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια οι θέσεις τους με τη διαδικασία επιλογής που ορίζεται στο νόμο 4369/2016 (νόμος Βερναρδάκη).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με «ένα κλικ» όρους δόμησης και χρήσεις γης υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλα ερωτήματα γύρω από το νομοσχέδιο για τις «οικιστικές πυκνώσεις» σε δασικές περιοχές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος



    ΣΧΟΛΙΑ