• Πολιτική

    ΗΠΑ: Το παρασκήνιο του «παγώματος» της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

    • NewsRoom


    Φως στο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενού συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο στην Αμερικανική Γερουσία στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την γενοκτονία των Αρμενίων, , αμέσως μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τράμπ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να ρίξει το Αρμενικό Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών.

    Στη συνάντηση μεταξύ Τραμπ – Ερντογάν συμμετείχαν πολλοί βουλευτές και Γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Γκρέιαμ. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προσβάλλει βαθιά το τουρκικό έθνος. Διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα αυτό θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

    Όπως αναφέρει η δήλωση του Αρμενικού Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών: αφού μελετήθηκαν οι πηγές χρηματοδότησης του Γκρέιαμ και η σχέση του με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, αποκαλύφθηκαν ορισμένες σημαντικές διασυνδέσεις:

    – Το 2016 ο Γκρέιαμ χρηματοδοτήθηκε ενεργά από τον ξάδερφο του Τούρκου προέδρου, Χαλίλ Μουτλού. Ο Μουτλού είναι λομπίστας, πρόεδρος του Türken Foundation και είναι επίσης συν-πρόεδρος της Επιτροπής Τουρκο-Αμερικανικής Καθοδήγησης (ΤΑSC). Το 2014 συναντήθηκε με τον τότε κυβερνήτη της Ιντιάνα και νυν αντιπρόεδρο, Μάικ Πένς. Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις από τους ομογενείς που ψήφισαν εναντίον του Ψηφίσματος 296 ήταν από την Ιντιάνα. Όσο για τον Λίντσεϊ Γκρέιαμ, όχι μόνο ο Χαλίλ Μουτλού, αλλά και η σύζυγός του, Λιν Μουτλού, του έδωσαν χρήματα. Αυτοί οι δύο έχουν μεταφέρει συνολικά 10.800 δολάρια όχι μόνο στον Γκρέιαμ, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του. Επιπλέον, ο Χαλίλ Μουτλού μεταβίβασε στην Ιλχάν Ομάρ 1.500 δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ήταν εκείνη που απείχε από την ψηφοφορία για την κατακύρωση της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Σώμα.

    – Το 2006, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έλαβε επίσης χρηματοδότηση από τον Τούρκο επιχειρηματία Μουράτ Γκιουζέλ, ο οποίος μετέφερε σχεδόν τα 18.900 δολάρια. Από το 2014 έως το 2015 ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος του MUSIAD, το οποίο υποστήριξε την (TASC) στην καταπολέμηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Μουράτ Γκιουζέλ είναι τώρα ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TASC. Το TASC και το MUSIAD είναι τουρκικές οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ, που ασχολούνται με αντι-Αρμενικό και αντι-Κουρδικό λόμπινγκ. Το 2016 ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει προσωπικά αυτές τις οργανώσεις.

    – Το 2009, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ έλαβε επίσης 5.000 δολάρια από την Επιτροπή Πολιτικής Δράσης του Βορειοανατολικού Τουρκικού Συνασπισμού.

    – Εκπρόσωποι της Greenberg Traurig LLC, οργάνωσης lobbying, βρίσκονται επίσης σε ενεργό επαφή με τον Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Το τελευταίο έχει προσληφθεί από την Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια, και με τη σειρά του, προσέλαβε το 2019 τρεις άλλες οργανώσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, καταβάλλοντας συνολικά 1.538.000 δολάρια. Το Greenberg Traurig βρίσκεται σε ενεργό επαφή με αρκετά μέλη του Κογκρέσου, κυρίως τον ίδιο τον Γκρέιαμ. Μόνο το 2019, εκπρόσωποι της Greenberg Traurig LLC έχουν στείλει e-mail στον Γκρέιαμ αρκετές φορές και είχαν δύο συναντήσεις που επικεντρώθηκαν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ