• Πολιτική

    ΗΠΑ: Σήμερα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ – Σπαράσσονται οι ΗΠΑ εξαιτίας της δολοφονίας του

    • NewsRoom


    Κρίσιμη ημέρα για τις ΗΠΑ, καθώς κηδεύεται στο Χιούστον ο Τζορτζ Φλόιντ, ο αφροαμερικανός που δολοφονήθηκε από αστυνομικό πριν από δύο εβδομάδες. Το γεγονός πυροδότησε πρωτοφανή επεισόδια και συγκρούσεις απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανούς, που φώναξαν για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών: Black lives matter, το σύνθημα που ακούστηκε ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στην χώρα.

    Η κηδεία του Φλόιντ θα γίνει σήμερα στην εκκλησία Fountain of Praise Church του Χιούστον. Χθες, Δευτέρα, χιλιάδες πολίτες απότισαν φόρο τιμής στην σορό του Φλόιντ. Ο αφροαμερικανός που πέθανε ενώ λευκός αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό θα ταφεί δίπλα στην μητέρα του.

    Στην νεκρώσιμο ακολουθία θα παρευρίσκονται μόνο 500 άτομα, και όλοι θα καθίσουν σύμφωνα με τους πρωτόκολλα τήρησης αποστάσεων εξαιτίας του κορονοϊού. Όλοι θα περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων και στην συνέχεια θα θερμομετρηθούν.

    Η χρηματοδότηση της αστυνομίας

    Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας που ζητούν μείωση στην χρηματοδότηση της αστυνομίας.

    Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε αντίθετος με το αίτημα, αρνούμενος να δεχθεί ένα κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων, που υποστηρίζεται από τους προοδευτικούς ακτιβιστές και τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας.

    Οι αυξανόμενες φωνές για τη διάλυση και των επανασχεδιασμό των αστυνομικών τμημάτων πιέζουν τόσο τον Μπάιντεν, όσο και άλλους ηγέτες των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αστυνόμευση.

    Ωστόσο είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ένα βαρύ προεκλογικό σύνθημα, για το οποίο αρκετοί Δημοκρατικοί φοβούνται πως μπορεί να αποτελέσει ένα διχαστικό προεκλογικό ζήτημα.

    Από την άλλη μεριά, τόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο σύνθημα για την «υποχρηματοδότηση της αστυνομίας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί έχουν υποκύψει στους εξτρεμιστές, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

    Το σύνθημα χρησιμοποιείται από τους ακτιβιστές που προτείνουν την κατάργηση ή τη μείωση της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων, που συχνά αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη για τους δήμους, ώστε τα κονδύλια να διατεθούν στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια, στις ανάγκες στέγασης, αλλά και για την κάλυψη άλλων αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

    Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας του Πόρτλαντ

    Υπό το βάρος των επεισοδίων, η Τζέιμι Ρες, η αρχηγός της αστυνομίας στην Πόρτλαντ, στην πολιτεία Όρεγκον, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή της από τη θέση και ζήτησε να τη διαδεχθεί ο Τσακ Λοβέλ, αφροαμερικανός αξιωματικός της.

    «Άκουσα, και η κοινότητα μας, εσείς, είπατε δείξτε μας ότι αλλάζετε» εξήγησε η Ρες μέσω Twitter. «Όλα αρχίζουν με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράω σε αυτή την αλλαγή ηγεσίας με όλη μου την καρδιά».

    Η Ρες επικρίθηκε για το πώς χειρίστηκε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της Όρεγκον, εν μέσω των κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.

    Η Ρες ήταν μόλις έξι μήνες στο αξίωμα όταν έκανε την απροσδόκητη ανακοίνωση.

    Ο Λοβέλ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ευελπιστεί ο διορισμός του να αποτελέσει την «αρχή της επούλωσης των πληγών» της κοινότητας και πρόσθεσε πως θεωρεί «καθήκον» του να συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Oregonian.

    Η αστυνομία πολλών μεγάλων πόλεων βρέθηκε αντιμέτωπη με σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ, καθώς ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς — αποτάχθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση έκτοτε — έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής τα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μελών της αφροαμερικανικής κοινότητας.

    Άνδρας που αυτοχαρακτηρίστηκε τοπικός επικεφαλής της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου επειδή έριξε το αυτοκίνητό του εναντίον διαδηλωτών στη Βιρτζίνια.

    «Ο Χάρι Χ. Ρότζερς, 36 ετών, κατηγορείται για επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με δόλο και βανδαλισμό. Μετά τη διεξαγωγή έρευνας ενδέχεται να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες» έγραψε στο Twitter η Σάνον Τέιλορ εισαγγελέας της κομητείας Χένρικο της Βιρτζίνια.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Ρότζερς οδήγησε σκοπίμως το αυτοκίνητό του μέσα από ένα πλήθος ανθρώπων που έκλειναν έναν δρόμο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια διαμαρτυρόμενοι για τον φόνο του Φλόιντ. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από το συμβάν.

    Σύμφωνα με την Τέιλορ, ο Ρότζερς είναι «κατ’ ομολογία του και όπως καταδεικνύεται από μια περιήγηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν, ενώ κάνει προπαγάνδα υπέρ της ιδεολογίας της υπεροχής της λευκής φυλής».

    Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WTVR μετέδωσε αρχειακό υλικό από τον Ρότζερς να φορά τη λευκή ρόμπα, χαρακτηριστική των μελών της Κου Κλουξ Κλαν, και να κρατά μια σημαία της Συνομοσπονδίας.

    Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον ενός άνδρα που πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτή στο Σιάτλ όταν, αφού προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από πορεία κατά της αστυνομική βίας, τον περικύκλωσαν πολλοί διαδηλωτές.

    Περαστικός τράβηξε βίντεο την ώρα που ο Νίκολας Φερνάντες πυροβολεί έναν διαδηλωτή που πλησίασε στο αυτοκίνητό του. Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε στο χέρι και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

    Μετά τον πυροβολισμό ο Φερνάντες βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του κρατώντας το όπλο του και στη συνέχεια έτρεξε μέσα από το πλήθος και παραδόθηκε στην αστυνομία. Βρίσκεται υπό κράτηση και έχει του οριστεί εγγύηση 200.000 δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ