• Πολιτική

    ΗΠΑ: Έρευνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων για τη διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ

    • NewsRoom


    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διάστημα μιας εβδομάδας για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την απόφαση, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Έλιοτ Έινγκελ δήλωσε πως ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ «έχει ατέλειες» και πως θα στήριζε μεταρρυθμίσεις. «Ωστόσο, είναι σίγουρο πως η διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει την τραγωδία της Covid-19 δεν είναι η απάντηση», τόνισε σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

    Στην επιστολή, ο Έινγκελ ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παράσχει έντεκα φακέλους εγγράφων ή άλλες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης του Οργανισμού το αργότερο μέχρι τις 17:00 της 4ης Μαΐου.

    Αν δεν το πράξει, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της. Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ο Έινγκελ έχει την εξουσία ως πρόεδρος της Επιτροπής να εκδώσει κλητεύσεις προς ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

    Το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

    Ο Τραμπ ανέστειλε στις 14 Απριλίου την αμερικανική χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι είναι «κινεζο-κεντρικός και πως προωθεί την «παραπληροφόρηση» της Κίνας σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επανεξέταση του Οργανισμού.

    Αξιωματούχοι του ΠΟΥ αντέκρουσαν τις κατηγορίες και η Κίνα επέμεινε ότι είναι διαφανής και ανοιχτή. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του ΠΟΥ.

    Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε άμεση κριτική από συμμάχους των ΗΠΑ στο εξωτερικό και εντός της χώρας, από ειδικούς στον τομέα της υγείας και από Δημοκρατικούς.

    Ορισμένοι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τον ΠΟΥ και την Κίνα ως αποδιοπομπαίους τράγους για να αποσπάσει την προσοχή από αυτό που θεωρούν ως κακοδιαχείριση του Τραμπ στην πανδημία που έχει σκοτώσει σχεδόν 55.000 Αμερικανούς και έχει συνθλίψει την αμερικανική οικονομία.

    Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο, επαινώντας τον χειρισμό του στην υγειονομική κρίση και έχουν καλέσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να παραιτηθεί.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ