ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΕ: Εξέδωσε οδηγίες για μεταφορές και τουρισμό – Οδηγίες προς αεροπορικές για καύσιμα και αποζημιώσεις
Σε μία ιστορικής σημασίας συμφωνία για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2022 – 2027 έπειτα από 2,5 περίπου χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων κατέληξε τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση που διήρκεσε συνολικά πάνω από 40 ώρες, τα 27 Κράτη – Μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μία ισορροπημένη συμφωνία για τον κανονισμό που αφορά στα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, με την οποία διαμορφώθηκε ο τρόπος ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας (Πράσινη Συμφωνία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής.
Η ελληνική πλευρά, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) προκειμένου να μην απωλεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) με τα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα Πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης #8 (Αμειψισπορά) και #9 (Διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) συμφωνήθηκε να εφαρμόζονται σε εκτάσεις πάνω από 100 στρέμματα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
Τέλος, ο κ. Βορίδης πέτυχε να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ ετησίως από τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η Ένωση.
Στη βάση αυτής της Συμφωνίας, το Συμβούλιο προώθησε το θέμα για συζήτηση και ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το νομικό πλαίσιο των κανονισμών της νέας ΚΑΠ.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΣΟΚ στην ΕΕ: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει σε νομοσχέδιο για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Ντόναλντ Τραμπ: Σχεδιάζει την αποπομπή του επικεφαλής του FDA εν μέσω χάους και συγκρούσεων στον οργανισμό
- OHE: Η Ελλάδα ζητεί τερματισμό της βίας των εποίκων και επανεκκίνηση αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό
- Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ εξίσου πολύτιμα με την ατομική βόμβα, λέει σύμβουλος του Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.