• Top Stories

    Η Merkel είπε για μια ακόμα φορά όχι στον Τσίπρα: Πώς τα καταφέραμε πάλι έτσι;


    Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να… παρεξήγησε κάπως την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που έδειξε η Angela Merkel στην Ελλάδα όσον αφορά στο προσφυγικό, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να μην απομονωθεί η χώρα μας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ίσως να πίστεψε πως έχει κερδίσει την άνευ όρων συμπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου και πως θα την έχει στο πλευρό του και σε άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα. Αλλά φευ, κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

    Το είδαμε και χθες, στις δηλώσεις της Angela Merkel μετά τη συνάντησή της με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, μία συνάντηση που έγινε στη σκιά των αποκαλύψεων του WikiLeaks για συνομιλίες μεταξύ Poul Thomsen και Delia Velculescu, οι οποίες όμως αντί να βοηθούν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, όπως θα ήλπιζαν στο Μαξίμου, φαίνεται πως γυρίζουν μπούμερανγκ.

    Κι αυτό γιατί η Angela Merkel φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η θέση της Γερμανίας είναι η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δείχνει πως μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks όχι μόνο δεν έρχεται σε δύσκολη θέση το ΔΝΤ, αλλά τελικά ενισχύει το προφίλ του ως απαραίτητος εταίρος των Ευρωπαίων στη διαμόρφωση της στρατηγικής τους απέναντι στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος πήγε ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα αίτημα μόνο του Βερολίνου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης – ένα σαφές μήνυμα πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα… με τίποτα, όσο κι αν θα το ήθελαν αυτό στο Μαξίμου.

    Όμως την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δε συζητούν καν μία ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, απορρίπτουν κατηγορηματικά το μοναδικό αίτημα του Ταμείου που «βολεύει» την κυβέρνηση: το αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους, με την Angela Merkel να ξεκαθαρίζει χθες πως, από τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει εντός της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους.

    Μία ερμηνεία για τη στάση αυτή των Ευρωπαίων, που φαίνεται να σκληραίνει μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, είναι ότι οι αποκαλύψεις αυτές στρέφουν πράγματι τους Ευρωπαίους εναντίον του ΔΝΤ, δίνοντάς τους επιχειρήματα όμως για να αντισταθούν μόνο στην απαίτηση του Ταμείου για απομείωση του ελληνικού χρέους, και όχι στις άλλες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.

    Και κάπως έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι η στρατηγική που ακολούθησε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, με στόχο την απομόνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέτυχε οικτρά: αυτός που τελικά απομονώθηκε είναι (πάλι) η Ελλάδα…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Telegraph: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει



    ΣΧΟΛΙΑ