• Πολιτική

    Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το μεγάλο αγκάθι για την γρήγορη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης

    • NewsRoom
    μέτρα


    Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι συζητήσεις, που συνεχίζονται καθημερινά μέσω τηλεδιασκέψεων, φαίνεται να επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο κομμάτι, όπως άλλωστε είχε φανεί και από το προηγούμενο Eurogroup.

    Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως θα προβεί σε κινήσεις που θα λύσουν το πρόβλημα, προχωρώντας μάλιστα σε αυστηροποίηση των ποινών για τους πολίτες που εμποδίζουν τη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους συμβολαιογράφους. Η αναβολή ωστόσο της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αττικής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για εχθές, Πέμπτη, προκάλεσε νέα ανησυχία. Υπενθυμίζεται πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά το EuroWorking Group.

    Υπό την πίεση του χρόνου, το πιθανότερο είναι η συζήτηση της 27ης Νοεμβρίου να αφορά την αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων, παρά τον καθορισμό των όρων της τεχνικής συμφωνίας (SLA). Πάντως, ο στόχος είναι η SLA να έχει επιτευχθεί ως τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει στο τέλος Ιανουαρίου να επιτευχθεί και η πολιτική συμφωνία.

    Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και η πιθανότητα μιας ταχύτερης επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, από την προγραμματισμένη 28η Νοεμβρίου, προκειμένου να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, θα προταθεί να δοθεί μια μικρή παράταση μερικών  ημερών, έως τις 11 Δεκεμβρίου όπου είναι προγραμματισμένο το συνέδριο στη Νέα Υόρκη όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς για να εκπληρώσει τις εκκρεμότητες από το τρίτο μνημόνιο, όσο και από το μνημόνιο με το ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα τα θέματα στο τραπέζι θεσμών – κυβέρνησης για την γ΄ αξιολόγηση – Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες



    ΣΧΟΛΙΑ