• Πολιτική

    Οικονόμου: Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με την Γαλλία

    • NewsRoom

    Γιάννης Οικονόμου


    Για μια τεράστια εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως  η συμφωνία συνιστά μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση.

    «Οφείλεται στην πολύ καλή προετοιμασία και τα γρήγορα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού. Έπαιξαν ρόλο οι τελευταίες εξελίξεις στην διεθνή σκηνή με το αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας».

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, το σύμφωνο που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύει τις δυο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν πχ ΝΑΤΟ, ΕΕ.

    Το άλλο, όπως δήλωσε, είναι το εξοπλιστικό: «Το πολεμικό ναυτικό αποκτά σύγχρονα υπερόπλα πλήρως εξοπλισμένα σε χρόνο ρεκόρ».

    Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως αν κάποιος παραγγείλει σήμερα τις συγκεκριμένες φρεγάτες, δεν θα τις έχει πριν το 2030.

    «Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη χώρα μας να έχει τις φρεγάτες το 2025 σε τιμές αρκετά συμφέρουσες. Μιλάμε για περισσότερα όπλα και στο σύντομο μέλλον. Όλοι μιλούν για μια πάρα πολύ καλή συμφωνία με βάση όσα παίρνουμε», πρόσθεσε.

    Επίσης ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ενίσχυση της Ελλάδας στην αμυντική και εξωτερική πολιτική, μιας και θα έχει την υποστήριξη της μεγαλύτερης, σε στρατιωτικό επίπεδο, χώρας στην Ευρώπη.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στη σημασία της συμφωνίας, για την Ευρώπη εν γένει: «Θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον ευρωπαϊκό στρατό και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την στρατηγική σημασία της Ευρώπης».

    Όσον αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η χώρα οφείλει κάθε στιγμή να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με ηρεμία τα σύνορα της πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Όλες οι λεπτομέρειες της ελληνογαλλικής συμφωνίας που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης – Μακρόν



    ΣΧΟΛΙΑ