• Πολιτική

    Οικονόμου: Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο – Λήξαν το θέμα

    • Νένα Σώκου

    Γιάννης Οικονόμου


    Σε εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται η κρίση που ξέσπασε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Ελπιδοφόρος.

    Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν μετά την συγγνώμη Ελπιδοφόρου το θέμα θεωρείται λήξαν.

    Ο ίδιος απάντησε: «Απολύτως μετά και τις δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου… Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργό με τον αρχιεπίσκοπο».

    Ο κ. Οικονόμου επίσης ανέφερε: «Νομίζω ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έκανε μία διευκρινιστική δήλωση που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι τώρα με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση θα μπορούσε και να αποφευχθεί».

    Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέστη τελικά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού.

    Η συγγνώμη Ελπιδοφόρου

    Η αναστροφή του κακού κλίματος ξεκίνησε από χθες το βράδυ με την ανακοίνωση από την πλευρά του κ. Ελπιδοφόρου.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε ένα βήμα πίσω για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», εκδήλωση στην Νέα Υόρκη, στην οποία ήταν παρόντες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

    «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του μετά τις έντονες αντιδράσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και την ομογένεια της Αμερικής.

    «Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του ’70.

    Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

    Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής.

    Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

    Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

    Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

    Η αποδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης

    Νωρίς χθες το μεσημέρι προηγήθηκε η επίσημη αποδοκιμασία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

    Ερωτηθείς σχετικά στο χθεσινό briefing απάντησε ότι «η κίνησή του (σ.σ. του κ. Ελπιδοφόρου) μας ενόχλησε». Συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

    Πάντως, ο κ. Οικονόμου είχε αφήσει από χθες ανοικτό το ενεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Είπε ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη είναι υπό διαμόρφωση και ότι θα υπάρξει ενημέρωση σε περίπτωση αλλαγής. Όπως και έγινε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

    Μητσοτάκης: Έχουμε ήδη δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ