• Πολιτική

    Ιερώνυμος – Μητσοτάκης: Από τις κατάρες και τους αφορισμούς στον «σασμό» – Ο ρόλος Παπασταύρου και Πιερρακάκη

    Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός από τη συνάντησή τους στο Δήλεσι


    Όταν στην αρχή του χρόνου, αλλά και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μαζί με την πλειονότητα των Μητροπολιτών, έριχνε «ανάθεμα» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και επιτίθετο κατά της κυβέρνησης, άρχισε να ραγίζει το γυαλί.

    Όταν στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είχε αναφέρει τη φράση «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», το κλίμα φορτίστηκε επικίνδυνα.

    Η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι πύρινοι λόγοι μητροπολιτών, οι απειλές σε βάρος βουλευτών, ακόμη και οι αφορισμοί, έσπασαν οριστικά το γυαλί στις σχέσεις Εκκλησίας και κυβέρνησης.

    Πριν από ένα μήνα μόλις η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά ιδιωτικά στη Μονή Πετράκη, «διώχνοντας» επί της ουσίας την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία.

    Ολοι τότε μίλησαν για οριστική ρήξη, ενώ κάποιοι είχαν τολμήσει να επαναφέρουν και την πρόταση για διαχωρισμό της Εκκλησίας με το Κράτος.

    «Ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι ανατροπή του χριστιανικού γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας, αλλάζοντας το πρότυπό της, διότι η ομοφυλοφιλία έχει καταδικαστεί από τη σύνολη εκκλησιαστική παράδοση, αρχής γενομένης από τον Απόστολο Παύλο (Ρωμ. α΄, 2432), και αντιμετωπίζεται με τη μετάνοια, η οποία είναι αλλαγή τρόπου ζωής», ανέφερε η Ιεραρχία στην εγκύκλιό της, η οποία διαβάστηκε στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου.

    Ηταν η απόφαση της Εκκλησίας όχι απλά να πάει κόντρα σε ένα νόμο που φέρνει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά να ανοίξει και πόλεμο εναντίον της.

    Έναν πόλεμο που κάποιες πολιτικές δυνάμεις, «χριστέμποροι» κατ’ άλλους, όπως ο Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης και ο Νατσιός της Νίκης, επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν και να καρπωθούν τις απώλειες των… χριστιανικών ψήφων της Νέας Δημοκρατίας.

    Κι εν πολλοίς το είχαν πετύχει. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια πλήγωσε τη ΝΔ, οι απώλειες που καταγράφονταν στις δημοσκοπήσεις ήταν σημαντικές ενώ τα κόμματα δεξιότερα έβλεπαν αυξήσεις στα ποσοστά τους.

    Επί ένα και πλέον μήνα είχαν κοπεί εντελώς οι γέφυρες της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, και οι όποιες προσπάθειες των μετριοπαθών να βρουν μια διέξοδο έπεφταν στο κενό.

    Ωσπου άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης της κρίσης και ο χρόνος άρχισε να γιατρεύει τις πληγές που είχαν ανοίξει. Τότε ανέλαβαν οι πολιτικοί «διαπραγματευτές» οι οποίοι είχαν εξαιρετική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και οι ιεράρχες που διατηρούν επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

    Οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης ξεκίνησαν με εκατέρωθεν μηνύματα ότι «και οι δύο είμαστε χαμένοι από αυτή την υπόθεση». Κι ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ακραίους και από τις δύο πλευρές να διαρρήξουν πλήρως τις σχέσεις που έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια».

    Η αποστολή του Παπασταύρου

    Κομβικό ρόλο για να χτιστούν πάλι γέφυρες είχε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος και όταν ήταν στο Μαξίμου, αλλά και μετά την απομάκρυνσή του δούλευε προς την πλευρά της επαναπροσέγγισης του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

    Η αρχή για να λιώσουν οι πάγοι μετά από δύο μήνες… πολικού ψύχους έγινε όταν ο κ. Παπασταύρου συνεννοήθηκε με τον στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, Χάρη Κονιδάρη, με τον οποίο γνωρίζονται από παιδιά, για να υπάρξει η συνάντηση με τον γιο του Φρέντι Μπελέρη.

    Ο πρώην υπουργός πήρε τον γιο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αλλά και υποψήφιου ευρωβουλευτή και πήγε στην Αρχιεπισκοπή.

    Ουσιαστικά για να πάρει τις «ευλογίες» του κ. Ιερώνυμου η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά πίσω από αυτό κρυβόταν και η επιθυμία να γίνουν τα πρώτα βήματα συνεννόησης του Μαξίμου με την Εκκλησία.

    Η αποστολή Παπασταύρου ήταν επιτυχημένη κι έστρωσε το χαλί για μια ακόμη συνάντηση. Αυτή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον κ. Ιερώνυμο.

     

    Ο Σταύρος Παπασταύρου με τον γιο του Φρ. Μπελέρη στον Αρχιεπίσκοπο

     

    Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη, το κλίμα ήταν άριστο αν και χαρακτηρίστηκε… εθιμοτυπική, όμως, η συμφιλίωση είχε πλέον βάσεις.

    «Η εκκλησία δεν εκδικείται, η εκκλησία αγαπάει  η εκκλησία καλεί αυτόν που φταίει που έφτιαξε να μετανοήσει και να αγαπήσει, αυτή είναι η βασική μας αρχή», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, σε μια εκ διαμέτρου αντίθεση στάση σε σύγκριση με τους πύρινους λόγους των προηγούμενων μηνών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος αποκάλυψε ότι ο πατέρας του κ. Πιερρακάκη ήταν μαθητής του τα χρόνια που ο ίδιος ασκούσε το λειτούργημα του καθηγητή στην εκπαίδευση. Και τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, από διάφορους χώρους και είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να τα αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε στη δήλωσή του το πνεύμα συναλληλίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας: «Όπως έχετε πει και εσείς πάρα πολλές φορές, αποσκοπούμε στο ίδιο, Πολιτεία και Εκκλησία: στο καλό του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα συναλληλίας».

     

    Κυριάκος Πιερρακάκης και Αρχιεπίσκοπος

     

    Ολο αυτό το καλό κλίμα οικοδομήθηκε στη σκιά της επίθεσης που δέχθηκε βουλευτής της ΝΔ από υποψήφια με τη Νίκη, κάτι που εξόργισε τους πάντες. Λεκτική επίθεση δέχθηκε και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην Πάτρα, οπότε κάποιοι έπρεπε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

    Το ραντεβού στο Δήλεσι

    Το ραντεβού στο Δήλεσι μεταξύ Ιερώνυμου και Μητσοτάκη ολοκλήρωσε την επιχείρηση συμφιλίωσης ενώ ενδιαφέρουσες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος.

    Όπως είπε «δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός».

    Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι «δεν χαλάμε τις Άγιες Μέρες με μικροπρέπειες. Η Εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπάει και να σέβεται ο ένας τον άλλον».

    «Αυτός που αποβλέπει στο δικό του συμφέρον τα λέει τα πράγματα από τη δική του την άποψη» πρόσθεσε.

    Ο… αφορισμός του Βελόπουλου, αλλά και όποιου άλλου επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία έστειλε το μήνυμα εκεί που έπρεπε, ειδικά από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προειδοποιούσε όσους ψήφισαν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην πάνε στην Εκκλησία αυτές τις άγιες ημέρες.

    Ο Κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Και καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι τα λόγια σας, ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό, αντηχούν σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Και θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιο της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

    Κάπως έτσι φτάσαμε στο νέο… γάμο Εκκλησίας – κυβέρνησης και στο κοινό μέτωπο κατά των… χριστέμπορων. Κι όλα αυτά χωρίς να «τσαλακωθεί» κανείς.

    Ούτε η Εκκλησία και ο κ. Ιερώνυμος που εμμένουν στις θέσεις τους, ούτε και η κυβέρνηση (αλλά και η ΝΔ) που σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε ένα ανοικτό μέτωπο στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και τώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονται να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Στενή η συνεργασία με την Εκκλησία
    Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα



    ΣΧΟΛΙΑ