• Πολιτική

    Ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας

    • NewsRoom


    Το θέμα τη τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο έθιξαν στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

    Οι δύο πρωθυπουργοί, μιλώντας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον έπεισαν για την αναγκαιότητα συζήτησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών και απέσπασαν την σύμφωνη γνώμη των 27, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης το Σεπτέμβριο, στην οποία και θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος στην παρέμβαση του, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από την φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων μέτρων.

    Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, «η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    «Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



    ΣΧΟΛΙΑ