• Πολιτική

    Η Βρετανία απέρριψε το άτακτο Brexit – Σε δύσκολη θέση η Μέι

    • NewsRoom


    Σε νέα ψηφοφορία με κύριο ζητούμενο την αναβολή του Brexit οδηγήθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν, όπως αναμενόταν την πρόταση για μια άτακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

    Στην πρώτη ψηφοφορία οι βουλευτές , με ψήφους 312 υπέρ έναντι 308 κατά ενέκριναν την πρόταση των βουλευτών Jack Dromey και Caroline Spelman, σύμφωνα με την οποία: «Η βουλή απορρίπτει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα Πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Μια ψήφο που θεωρείται νέα ήττα για την Μέι, η οποία επιμένει πως οι μόνες δυνατότητες είναι να δεχθούν τη δική της πρόταση, να φύγουν χωρίς συμφωνία ή να μη φύγουν ποτέ από την ΕΕ.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία γύρω από την πρόταση του υπουργού  Kit Malthouse (η Green amendment), σύμφωνα με την οποία έξοδος της χώρας θα μετατοπιζόταν για της 22 Μαΐου. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, 374 κατά  έναντι 164 υπέρ.

    Τέλος, οι Βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν την κύρια πρόταση. Οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν αν η Βρετανία φύγει κάποια στιγμή από την ΕΕ, με κάποια συμφωνία (καθώς μετά την έγκριση της πρότασης Spelman, δεν μπορούσε να υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία). Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές της να καταψηφίσουν την πρόταση, ωστόσο τελικά η πρόταση υπερψηφίστηκε με 321 «ναι» έναντι 278 «όχι».

    Πλέον η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο πολιτικής κρίσης, καθώς οι εκλογές φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο.

    Η Τερέζα Μέι, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Βρετανία θεωρητικά μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Όπως ανέφερε «εάν δεν ψηφίσουν σύντομα οι βουλευτές υπέρ της συμφωνίας, τότε θα παρατείνει το Άρθρο 50 για διάστημα τέτοιο ώστε η Βρετανία θα αναγκαστεί να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές»

    Στην πρώτη αντίδρασή της η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία δεν αρκεί και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτή υπάρχει ήδη.



    ΣΧΟΛΙΑ