• Πολιτική

    Οι στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης που εντείνουν τον εκνευρισμό Ερντογάν – Όλο το παρασκήνιο

    Κωνσταντίνος Φλώρος Στρατηγός

    Κωνσταντίνος Φλώρος, Στρατηγός


    Το εργοστάσιο κατασκευής των αόρατων μαχητικών F-35 στο Ντάλας θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας ο ΑΓΕΕΘΑ κ. Κ. Φλώρος, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του και συζητήσεις για επιπλέον απόκτηση στρατιωτικού υλικού από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, λίγες ώρες μετά από την αποστολή του επίσημου αιτήματος της Ελλάδας προς την Ουάσιγκτον για την δέσμευση 20 υπερσύγχρονων  F-35 και άλλων 20 υπό αίρεση.

    Η κίνηση αυτή, μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων, διόλου τυχαία, προηγείται του ταξιδιού στις ΗΠΑ και του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, συνοδεύεται δε από την ταυτόχρονη άφιξη στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Σούδα, δέκα αμερικανικών F-35, τα οποία θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, με πραγματικά πυρά.

    Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του ναυστάθμου της Κρήτης με την επέκταση των εγκαταστάσεων, προκειμένου να καταστεί βάση μόνιμης στάθμευσης, όχι μόνο για πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και πολεμικών συμμαχικών χωρών, (ΗΠΑ, Γαλλία  Αίγυπτος). Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη και διπλωματική προσπάθεια δημιουργίας νέου πολυμερούς σχήματος στρατηγικής συμφωνίας στα πρότυπα αυτών που ήδη έχουν υπογραφεί με Παρίσι και Άμπου Ντάμπι.

    Αξιοσημείωτη για τα ελληνικά συμφέροντα είναι και η αναφορά του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και πιθανότατα υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές  Μ. Πομπέο στο «Βήμα», ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «τρελούς» τους τουρκικούς χάρτες και εκτός λογικής επίλυσης των όποιων διαφορών την αποστολή πολεμικών πλοίων και τις παραβιάσεις.

    Συνεκμετάλλευση ή περιπέτειες

    Η συνεχής διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση της κυβέρνησης, συνοδευόμενη από την συντονισμένη επιχείρηση Αθήνας και Ομογένειας για την αποτροπή πώλησης F-16 στην Τουρκία, όπως απέδειξε και η σχετική επιστολή 35 αμερικανών βουλευτών προς τον Τζ. Μπάιντεν, προκαλεί εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, όπως προδίδουν οι νέες δηλώσεις Ακάρ ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε μια ρητορική επιστροφή στο παρελθόν, επανέλαβε τις αιτιάσεις περί σχεδίου της Τουρκίας, το οποίο εφαρμόζεται, όπως τόνισε, βήμα- βήμα, στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο.

    Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν το γεγονός ότι, λίγες μέρες μετά από τη «θεσμική» εμφάνιση Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τις παραινέσεις Μπάιντεν προς τον Τούρκο ηγέτη για σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Συρία, η Άγκυρα, την ώρα που το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου υποβαθμίζεται περαιτέρω από την Fitch,  βγάζει και πάλι μπροστά στις κάμερες τον Υπουργό Άμυνας, με το επιχείρημα «συνεκμετάλλευση ή περιπέτειες».

    Στην Αθήνα συσχετίζουν μάλιστα τις εν λόγω δηλώσεις με το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και εκτιμούν πως «το ήδη βεβαρημένο κλίμα στις ΗΠΑ για τους εξ ανατολών γείτονες, γίνεται ακόμα βαρύτερο». Ενώ, άλλοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «βούτυρο στα επιχειρήματα της Ελλάδος». Τα οποία, να σημειωθεί, βρίσκουν θερμούς υποστηρικτές και μεταξύ της Ισραηλινής, Αρμενικής, ακόμα και της Κουρδικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

    Το κατώφλι της λογικής

    Η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή και διπλωματική επιφυλακή για πιθανή κίνηση Ερντογάν σε ΟΗΕ, νοτίως της Κρήτης, στην ΑΟΖ της Κύπρου ή και Κατεχόμενα. Εκτιμούν ωστόσο, πως, ο Τούρκος Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι θα συντηρήσει την ακραία ρητορική και την ένταση, όπως υποδηλώνουν και οι «ιταμές και ανοίκειες» δηλώσεις Ακάρ, «δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής κλιμακώνοντας σε επίπεδα χωρίς επιστροφή». Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, πως «η Ελλάδα παραμένει μια σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας που δεν απειλεί και δεν απειλείται».

    Την ίδια ώρα, στα ραντάρ της ελληνικής διπλωματίας, εκτός από την ένταση που συντηρεί η Τουρκία, βρίσκονται οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς η πολυεπίπεδη διπλωματική κινητικότητα στην προσπάθεια να αρθεί το νέο αδιέξοδο στη βορειοαφρικανική χώρα, που προκάλεσε διαδηλώσεις και επεισόδια στην Τρίπολη, εντείνεται, και η Αθήνα θέλει να δώσει το «παρών», παρά τους σκοπέλους που επιχειρούν να βάλουν εκ νέου, όχι μόνο η Τουρκία αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

    Διαβάστε επίσης

    Μοντέλο Κριμαίας με προσάρτηση των Κατεχομένων στην Κύπρο θα επιχειρήσει ο Ερντογάν;



    ΣΧΟΛΙΑ