• Πολιτική

    Η «σφαγή» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη για τα… ιμάτια της Κεντροαριστεράς

    Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε η ανακωχή Ανδρουλάκη - Κασσελάκη

    Ανδρουλάκης – Κασσελάκης είναι πλέον δύο ξένοι στον Κεντροαριστερό χώρο


    Ανοικτός πόλεμος μεταξύ όλων των «μνηστήρων» της Κεντροαριστεράς για την πρωτοκαθεδρία του χώρου κι εν τέλει για τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιδεξιού μετώπου, βρίσκεται προ των πυλών.

    Η πρώτη μεγάλη ρήξη μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και τα μηνύματα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία προοδευτικό μετώπου, αλλά με την πρωτοκαθεδρία του ίδιου, δείχνει τις προθέσεις των διεκδικητών της Κεντροαριστεράς.

    Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στρατηγική, τώρα που δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και απευθύνει προσκλητήριο ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων.

    Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Open το επιβεβαίωσε:

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει χαρακτηριστικά, θέτοντας και τους στόχους των επόμενων μηνών: «Πιστεύω ακράδαντα ότι αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι αξιωματική αντιπολίτευση με τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας, η άνοδός του θα είναι ραγδαία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές».

    Και κάνοντας το άνοιγμα που κάποτε έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με όρους ισχύος στο πολιτικό σκηνικό τόνισε: «Είναι μονόδρομος για να έχει αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές και να έχω τη δυνατότητα προσωπικά να πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, να υπάρξει η αναγέννηση της παράταξης που θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας με νικηφόρους όρους».

    Ξεκάθαρα πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, τον θεωρεί «καμένο χαρτί» και βάζει πλώρη για ένα ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα του δώσει τη δύναμη να κάνει τις κινήσεις του.

    Προφανώς και δεν μπορεί να βάλει στόχο και το ποσοστό που θα ήθελε να πάρει, άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ το οποίο μπορεί να έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση, αλλά δεν δείχνει να μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες λαϊκές μάζες.

    Σίγουρα ένα ποσοστό πάνω από 15% θα ήταν ιδανικό, όπως και μια διαφορά με τη ΝΔ κάτω από 20 μονάδες. Επίσης, και μια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 5% θα έστελνε το μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη ότι μπορεί να «τελειώσει» τον αντίπαλό του από τα αριστερά.

    Αλλωστε, ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 10%, ακόμη και μια μάχη για να κρατήσει την τρίτη θέση και να μην προσπεράσει και το ΚΚΕ, θα δημιουργούσε τάσεις αποσυσπείρωσης στην Κουμουνδούρου και νέες αποχωρήσεις στελεχών.

    Αυτά τα σενάρια επεξεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν.

    Η στρατηγική Ανδρουλάκη

    «Με πρώτο βήμα τις ευρωεκλογές στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης να οδηγήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, στο να έχει η Νέα Δημοκρατία αντίπαλο που θα τη νικήσει. Να μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν  ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με ουσιαστικές και σύγχρονες θέσεις, και μια παράταξη που δεν λαϊκίζει και διαθέτει πολιτικά πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας».

    Η στρατηγική Ανδρουλάκη γίνεται πιο ξεκάθαρη: Ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας και να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ μετά από 3,5 χρόνια.

    Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να γίνει μέρος του προβλήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μιλούν στο ΠΑΣΟΚ για συνένωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πολύ βλέπουν μετά τις ευρωεκλογές και στις φυγόκεντρες τάσεις που θα δημιουργηθούν στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και βεβαίως η τελευταία του φράση για πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας δείχνει τη διάθεσή του για ένα ευρύτερο άνοιγμα σε πρόσωπα που θα έχουν διείσδυση στην κοινωνία, όπως η περίπτωση του Χάρη Δούκα που εξελέγη δήμαρχος από το πουθενά.

    Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η σκληρή και ειρωνική απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Star.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη» και συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Ας βρει πρώτα την κατάσταση με τον Πρωθυπουργό, που τον έχει σαν εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης». Αιτολόγησε τον ισχυρισμό αυτόν λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κάνει μήνυση στον πρωθυπουργό, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Πώς, με ένα υπερχρεωμένο κόμμα και έναν εκβιαζόμενο πρόεδρο, θα συνεργαστούμε;»

    Αιτία πολέμου

    Η δήλωση αυτή ήταν casus belli για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος έδωσε εντολή για την έκδοση μιας πολύ σκληρής ανακοίνωσης. Εκεί χαρακτήριζε τον κ. Κασσελάκη «Πολάκη made in USA» και τονιζόταν χαρακτηριστικά:

    «Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ.: οι σχετικές αναφορές στον Τύπο έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό), καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μη θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας. Πηγή: Τέλος, με το υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κουμουνδούρου τη «δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ», με την ελπίδα αυτή να «συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του».

    H «σφαγή» είναι πλέον ξεκάθαρη μιας και ο κ. Κασσελάκης και το επιτελείο του θέλουν να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ και να είναι αυτός ο ηγεμόνας της Κεντροαριστεράς.

    Είναι ουσιαστικά ο καυγάς για το «πάπλωμα» του χώρου ή όπως είπε ο κ. Κασσελάκης:

    «Ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση».

    Η απάντηση ήρθε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο ο οποίος τόνισε:

    «Ο κ. Κασσελάκης θέτει από χθες τον εαυτό του εκτός προοδευτικής παράταξης. Είναι δικαίωμα του. Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται από αυτήν τη θέση;» και συνέχισε: «Εγώ, σε αυτό εδώ το πάνελ, είδα προχθές έναν αρχηγό με υπεύθυνο λόγο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, να μιλά για την ανάγκη συναινέσεων, συνεργειών και να απευθύνει ένα ειλικρινές προσκλητήριο σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Και την επόμενη ημέρα, σε ένα άλλο τηλεοπτικό δίκτυο είδα έναν άλλον αρχηγό με έναν ανερμάτιστο πολιτικό λόγο να επικαλείται τοξικές φήμες από την υπόγα της Νέας Δημοκρατίας για δήθεν «εκβιαζόμενο» Νίκο Ανδρουλάκη».

    Κι ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι και επισήμως στα χαρακώματα, διεργασίες υπάρχουν κι άλλες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι φήμες για επανάκαμψη του Αλέξη Τσίπρα για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να παρέμβει και να μιλήσει τώρα, όμως, μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας ήδη συνομιλεί με στελέχη της Κεντροαριστεράς, και με τον Γιώργο Παπανδρέου, και περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις για να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για το πολιτικό του μέλλον.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν, αλλά στο ΠΑΣΟΚ μάλλον μιλούν δηκτικά για την προσέγγιση των δύο πρώην πρωθυπουργών τονίζοντας ότι πρόκειται για «αναμασήματα του παρελθόντος.



    ΣΧΟΛΙΑ