• Πολιτική

    Η πΓΔΜ ψηφίζει για να λύσει ένα πρόβλημα εθνικής ταυτότητας ή να το επιτείνει

    • Bloomberg


    Η πΓΔΜ, μια φτωχή χώρα με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ίσως δεν είναι τόσο σημαντική σε γεωπολιτικό επίπεδο, ώστε να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

    «Είμαστε οι πρώτοι που επιλύουμε μια διαμάχη περί ταυτότητας με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Φερκόσκι, καθηγητής Νομικής, που συμμετείχε στην κατάρτιση του Συντάγματος και πρώην υπουργός. «Όντως κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη στα εκρηκτικά Βαλκάνια», σημειώνει το πρακτορείο.

    Σχολιάζοντας την εκστρατεία του Ν.Γκρούεφσκι να συνδέσει την εθνική ταυτότητα με την κληρονομιά του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Bloomberg σημειώνει ότι οι περισσότεροι «Μακεδόνες» θεωρούν την κληρονομιά τους σλαβική και ότι η μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα αποκλείστηκε εξαρχής από το αφήγημα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Αυτό που έκανε ο Γκρουέφσκι ήταν να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα, είπε ο καθηγητής Φερκόσκι και πρόσθεσε ότι έκανε ανθρώπους, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους Σλάβους, να υιοθετήσουν έναν ουσιαστικά ελληνικό πολιτισμό.

    Η μεγαλύτερη ελπίδα του Ζόραν Ζάεφ είναι η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, ιδιαίτερα των νέων. Ωστόσο, η αδράνεια μιας δεκαετούς κακής διοίκησης υπονομεύει περισσότερο τις ελπίδες του από ότι η εκστρατεία μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακραία πόλωση και Σκοπιανό «εξαερώνουν» κοινοβουλευτικές ομάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ώρα της κάλπης στην ΠΓΔΜ: Την Κυριακή το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και η απειλή ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου»



    ΣΧΟΛΙΑ