• Πολιτική

    Η Nike στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ

    • NewsRoom


    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε επίθεση στη Nike την Τετάρτη για την νέα διαφημιστική της καμπάνια με πρωταγωνιστή τον Colin Kaepernick, τον αθλητή του NFL που προκάλεσε αίσθηση το 2016, όταν σε ένα φιλικό της ομάδας του γονάτισε κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Ο Τραμπ – χωρίς να παραθέτει αποδείξεις – ανέφερε σε νέο του ποστ στο Twitter ότι «Όπως και η NFL, της οποίας τα ratings έχουν πέσει πάρα πολύ, Η ΝΙΚΕ σκοτώνεται από θυμό και μποϊκοτάζ. Αναρωτιέμαι αν είχαν σκεφτεί, ότι θα ήταν έτσι. Όσον αφορά την NFL, δυσκολεύομαι να την παρακολουθήσω κι αυτό θα συνεχιστεί, μέχρις ότου υπερασπιστούν την σημαία».

    Η επιλογή της Nike να χρησιμοποιήσει τον Colin Kaepernick ως το πρόσωπο για την 30η επέτειο της διαφημιστικής καμπάνιας Just Do It προκάλεσε ήδη αντιδράσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε μποϊκοτάζ και δημιουργώντας το hashtag #boycottNike. Μάλιστα, ήδη έχουν αναρτηθεί βίντεο στο διαδίκτυο, όπου πελάτες της Nike καίνε τα ρούχα τους.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=J4Fvqaqtv1M

    Ο αθλητής του NFL παραμένει άνεργος, κάτι που πολλοί αποδίδουν στην ακτιβιστική του δράση. Ο ίδιος έχει κινηθεί δικαστικά κατά του NFL για το αγωνιστικό «εμπάργκο» εις βάρος του και, μάλιστα, μόλις προ δύο ημερών, είχε κερδίσει την πρώτη δικαστική του μάχη κατά της λίγκας.

    Ο Kaepernick το 2016 σε ένα φιλικό της ομάδας του γονάτισε κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική αυθαιρεσία, που είχε προκαλέσει το θάνατο πλήθους ανθρώπων, κυρίως Aφροαμερικανών.

    Όποια κατάληξη κι αν έχει αυτή η ιστορία, η αλήθεια είναι ότι η εταιρία και ο Κάπερνικ πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της φυλετικής διάκρισης στις ΗΠΑ και της αστυνομικής βίας.



    ΣΧΟΛΙΑ