• Πολιτική

    Η Κορσική «ξεκλειδώνει» την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία – Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν

    • NewsRoom


    Μηνύματα στην Τουρκία μέσω των ισχυρών διεθνών συμμαχιών στέλνει η Ελλάδα, ενώ απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με την θέση είτε αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις. Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στην Κορσική, όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7).

    Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης, κατά πληροφορίες, είναι η αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα διαφανεί πόσο κοντά βρίσκονται Αθήνα και Παρίσι στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς, σύμφωνα με πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν μπουν στις τελικές υπογραφές.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλία και Ελλάδα αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια αμοιβαία αμυντική συνδρομή, δηλαδή στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

    Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ένα post στα ελληνικά εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα για την πυρκαγιά στη Μόρια. «Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε χθες.


    Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Med7. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

    Ιδιαίτερη αξία προσδίδει το γεγονός ότι στις επτά χώρες της Συνόδου, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

    Ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας».

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

    16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

    17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

    19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

    20:45 Επίσημο δείπνο



    ΣΧΟΛΙΑ