• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απομονώνουν το ΠΑΣΟΚ για να φλερτάρουν με τον Τσίπρα

    φωφη γεννηματα

    Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ


    Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv, που ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή «εντελώς απομονωμένο» από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, λόγω της στάσης της απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

    Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία προσέγγιση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η ηγεσία των οποίων δείχνει να στηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που εντός των τειχών το ΠΑΣΟΚ εντείνει τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

    Μιλώντας στο Euractiv σχετικά με τη στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών σχολίασε πως το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είναι «φυσικά εντελώς απομονωμένο από την ομάδα».

    «Είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν μία στάση όπως η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Φέρνουν την ομάδα μας σε δύσκολη θέση, είναι εντελώς εκτός γραμμής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών […] είναι μία κάπως ντροπιαστική στάση», σημείωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως σε μία πρόσφατη συνάντηση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή «αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε λογική λύση» και «μας έφερε σε πραγματικά δύσκολη θέση».

    Πάντως, μιλώντας στο Euractiv, η ίδια η Εύα Καϊλή αρνήθηκε πως αισθάνεται απομονωμένη, ενώ επέμεινε πως  η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, τονίζοντας πως η υποστήριξη της Κομισιόν δεν είναι προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά προς τον ελληνικό λαό.

    Όσο για τη στήριξη των σοσιαλιστών ηγετών στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως ο καθένας απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο. «Για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προωθούσε ένα πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που δεν ήταν και τόσο αριστερές και επομένως αποσύρθηκε, και μετά προσπάθησε να υψώσει την ‘αριστερή’ σημαία υποστηρίζοντας μία ρητορική τύπου Τσίπρα-Καμμένου», εξήγησε.

    Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε πως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, είναι «βαρύτατα εκτεθειμένα».

    «Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αν και ανήκουν σε αυτούς», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

    Στο δημοσίευμα του Euractiv απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία απομόνωση του ΠΑΣΟΚ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

    «Αν κανείς δει τα πράγματα αντικειμενικά, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αναντιστοιχία, επειδή τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέλουμε μία συμφωνία. Ο στρατηγικός στόχος είναι να πετύχουμε μία συμφωνία που θα εξασφαλίσει την παρουσία της ώρας εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν ο Τσίπρας φέρει μία συμφωνία, υπάρχει ένα ζήτημα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης. Ο Pittella (σ.σ. πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο) δε ζει στην Ελλάδα για να σου πει ότι υπάρχει αποτυχία της κυβέρνησης. Λέμε λοιπόν ότι πέρα από αυτά που λέει ο Pittella, και συμφωνούμε μαζί του, υπάρχει μία μεγάλη διαχειριστική αποτυχία της κυβέρνησης».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Εκτός η Ελλάδα-εντός η Τουρκία; Γιατί ελέγχονται οι Έλληνες ταξιδιώτες στην Ευρώπη;



    ΣΧΟΛΙΑ