• newsletter

    Εγκαίνια TAP: Η Ελλάδα επίσημα στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών

    • NewsRoom


    Ένα από τα δέκα σημαντικότερα έργα που γίνονται παγκοσμίως -όπως εκτίμησε ο υπουργός ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης- θα εγκαινιάσει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό αποτελεί το ενεργειακό γεγονός των ημερών όχι μόνον σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    TAP,3
    Η κίτρινη γραμμή στο χάρτη είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει η Transadriatic Pipeline (TAP)

    Την κορδέλα, λοιπόν, που συμπεριλαμβάνεται στο δικό του success story κόβει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του αγωγού TAP.

    Αξίζει όμως να σημειωθεί το γεγονός πως μέχρι πριν λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν φιλικά διακείμενος στο έργο αυτό, δεδομένου ότι το 2013 σε ανακοίνωση του υποστήριζε ότι η επιλογή του αγωγού TAP δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της Ελλάδας και ότι «δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία».

    Εγκαίνια: Transadriatic Pipeline (TAP)

    Το έργο αυτό καθιστά την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αφού θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

    Ο υπουργός Ενέργειας βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του Τεμενούζα Πέτκοβα, καθώς και με εκπροσώπους των εταιρειών που διεκδικούν τα έργα του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που όπως και ο TAP έχουν ανακηρυχθεί σε έργα κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

    Transadriatic Pipeline (TAP)
    Transadriatic Pipeline (TAP)

    Τα τρία αυτά έργα αναμένεται να εδραιώσουν τον κομβικό ρόλο που θα παίζει η χώρα μας στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με προέλευση τόσο από την Κεντρική Ασία, όσο και από την Ανατολική Μεσόγειο.

    Το έργο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που πιέζουν για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Στα εγκαίνια του TAP θα παρευρεθεί και ο ειδικός σύμβουλος του State Department, Άμος Χόχστην.

    Η ελληνική πλευρά είχε τη φιλοδοξία, να είναι παρόντες στην έναρξη κατασκευής του TAP όλοι οι Πρωθυπουργοί των χωρών του Νοτίου Διαδρόμου, αυτό ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν.

    Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η εγκαινίαση θα γίνει με αρκετούς απόντες, δεδομένου ότι θα λείπει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu αλλά και ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov ακύρωσαν το ταξίδι τους λόγω των κυβερνητικών κρίσεων στις χώρες τους. Επιπλέον, απουσία παίρνει και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi. TAP,1TAPΩστόσο, στα εγκαίνια θα παραβρεθούν, πέραν του Έλληνα Πρωθυπουργού , οι ομόλογοι του Πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Γεωργίας και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν.

    Όλες οι χώρες θα εκπροσωπηθούν πάντως από υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες. Της τουρκικής θα ηγείται ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Erdogan, Berat Albayrak.

    Τα οικονομικά οφέλη του έργου στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα προσδοκά σημαντικά οφέλη από τον αγωγό. Επί ελληνικού εδάφους θα κατασκευαστούν 550 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα έχουν κόστος 2 δισ. ευρώ. Στη φάση της κατασκευής του αγωγού (που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμος το 2019) αναμένεται να απασχοληθούν 8000 άτομα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ti-simatodoti-i-megali-simfonia-alpha-ke-eurobank-me-kkr-gia-ta-kokkina-dania/45852

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mia-mera-sto-mousio-tilepikinonion-tou-ote/45712



    ΣΧΟΛΙΑ