• Ελλάδα

    Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    Έντονα προβληματίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα της ημερομηνίας διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, ένα ζήτημα που αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες μετά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όμως απασχολεί την κυβέρνηση ήδη από πολύ νωρίτερα.

    Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το παιχνίδι είναι στα χέρια τους: ο πρωθυπουργός μπορεί, όποτε θελήσει και όποτε κρίνει αυτός ότι είναι αναγκαίο ή επιθυμητό, να προκηρύξει εκλογές. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στη Νέα Δημοκρατία διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ψάχνουν στην Κουμουνδούρου είναι το ποια θα ήταν η καταλληλότερη ημερομηνία για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μία βαριά ήττα – για νίκη ούτε λόγος…

    Μία σκέψη που υπάρχει είναι να σηκώσει η κυβέρνηση το γάντι της ΝΔ και να προκηρύξει όντως εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα δεδομένα μοιάζουν σχεδόν ιδανικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: η Ελλάδα θα έχει βγει από το πρόγραμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα μπορούν να πλασάρουν τους εαυτούς τους ως τα κόμματα που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια (έστω κι αν τα περί “καθαρής εξόδου” έχουν ήδη αποδειχθεί παραμύθια). Επιπλέον, δεν θα έχουν ακόμα υλοποιηθεί οι συμφωνηθείσες περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, και η λαϊκή οργή θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με έναν χρόνο μετά. Επίσης, η Ελλάδα πιθανότατα θα έχει πάρει κάποια δέσμευση για το χρέος από τους Ευρωπαίους, και αυτό μπορεί να προσμετρήσει θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρητικά μιλώντας, και πάντα στο πλαίσιο του λαϊκιστικού λόγου τον οποίο μεταχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ καλύτερες για εκλογές απ’ ό,τι θα είναι το φθινόπωρο.

    Ωστόσο, το σενάριο που φαίνεται να προτιμά ο πρωθυπουργός είναι αυτό της ολοκλήρωσης της τετραετίας, με εκλογές το φθινόπωρο του 2019 (αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιο… απρόοπτο, όπως κάποια ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, ας πούμε). Ο λόγος είναι απλός: η αναπόφευκτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα φέρει μεγάλη γκρίνια στην Κουμουνδούρου και θα βάλει την παράταξη σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας, όπου θα βγει όλη η δυσαρέσκεια προς τον Αλέξη Τσίπρα που σήμερα τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… ντρέπονται να δείξουν, λόγω της φαινομενικής παντοδυναμίας του στην παράταξη. Ακόμα και η κριτική της “ομάδας των 53” είναι ήπια, και μόνο πίσω από κλειστές θύρες “αγριεύει”. Η εκλογική ήττα θα φέρει ανοιχτή αμφισβήτηση και “εμφύλιο”. Και αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός. Ή μάλλον όχι να το αποφύγει, αλλά να το αναβάλει.

    Βέβαια, μέχρι το φθινόπωρο του 2019 μεσολαβούν οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστεί μία ακόμη ήττα, που πιθανόν να επισπεύσει τις εξελίξεις. Η ελπίδα του πρωθυπουργού είναι η “χαλαρή” ψήφος, που θα ευνοήσει το δικό του κόμμα λόγω της χαμηλής του συσπείρωσης. Όμως και πάλι, οι συνθήκες τον Μάιο του 2019 δεν θα είναι καλύτερες απ’ ό,τι φέτος.

    Ασφαλώς, χρόνος υπάρχει ακόμα για να το σκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του. Και ποιος ξέρει, αν τα μηνύματα από το εξωτερικό τους επόμενους μήνες είναι θετικά, μπορεί να αλλάξει γνώμη και να “ποντάρει” στις πρόωρες εκλογές…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποκλειστικό mononews.gr: Αυτές είναι οι 75 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη στις τράπεζες (όλη η λίστα)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Τι περιλαμβάνει το πλάνο της επόμενης μέρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ