• Ελλάδα

    Πώς έπεσε στο καναβάτσο ο Tσίπρας: Ψάχνει λύση μέσω της Novartis


    Το “πράσινο φως” που περίμεναν στην κυβέρνηση από το χθεσινό Eurogroup για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ δεν… άναψε ποτέ, καθώς οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από “τεχνικής φύσεως”, όπως υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι προσδοκίες του Μαξίμου διαψεύδονται, όμως ποτέ ίσως δεν έχει γίνει αυτό με τόσο εκκωφαντικό τρόπο. Με τη “βούλα” του Eurogroup, αποδεικνύεται ότι τα ζητήματα των πλειστηριασμών και του Ελληνικού είναι πιο σοβαρά απ’ όσο παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση, ενώ ακόμα χειρότερα κάνει τα πράγματα ο έντονος διάλογος του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς είναι φανερό ότι το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια που προσπαθεί να “πουλήσει” η Αθήνα δεν είναι και τόσο πιστευτό στο εξωτερικό (όχι πως είναι στο εσωτερικό, δηλαδή…).

    Διόλου τυχαία, ο Μάριο Ντράγκι έχει εξελιχθεί στον νέο… κακό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Είναι δηλαδή ο άνθρωπος που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παίρνουν… αέρα, με αποτέλεσμα να μην είναι αρεστός στο Μαξίμου – κάτι βέβαια που ποσώς τον ενδιαφέρει, καθώς αυτό που τον νοιάζει τους τελευταίους μήνες της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι να είναι αρεστός, αλλά να αφήσει την Ευρωζώνη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και αυτό, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει με μία Ελλάδα “ξεκρέμαστη” εκτός προγράμματος, χωρίς έστω μία προληπτική γραμμή στήριξης.

    Όλα αυτά δεν προβληματίζουν απλά την κυβέρνηση, αλλά της προκαλούν τεράστιο πλήγμα, καθώς ολόκληρο το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα μοιάζει να καταρρέει. Και αφού δεν μπορεί να αλλάξει τον Μάριο Ντράγκι ή να τον πείσει να αλλάξει γνώμη, θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Θα “ξεγλιστρήσει”, αλλάζοντας την ατζέντα και ρίχνοντας το βάρος εκεί που πιστεύει πως θα βρει προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης: στην υπόθεση της Novartis.

    Βέβαια, το… στρίβειν δια της Novartis κρύβει τις δικές του παγίδες. Η συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αύριο Τετάρτη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, και εκεί θα αρχίσει να φαίνεται αν πράγματι το θέμα που ανοίγει η κυβέρνηση είναι “βολικό” για επικοινωνιακά οφέλη, ή αν πρόκειται για σκευωρία, όπως υποστηρίζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τότε προφανώς θα ανοίξει η… πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Τσίπρας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χατζηδάκης: Πιθανή η αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την Προανακριτική της Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιατί ο Draghi άνοιξε πόλεμο με την κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Λοβέρδος για Novartis: Πρόκειται για «100% σκευωρία»



    ΣΧΟΛΙΑ