• Ελλάδα

    Ομπάμα: Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους. Η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση

    • Contributor
    mparak-ompama-aleksis-tsipras


    Αισιόδοξος φάνηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόνισε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε τις ελληνικές αξίες, για τις οποίες έχουν παλέψει όλοι οι Έλληνες ανά τα χρόνια. Η θετική στάση του Ομπάμα απέναντι σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φύλου, ή σεξουαλικών προτιμήσεων βρήκε τον Έλληνα πρωθυπουργό φιλικά διακείμενο. Μάλιστα, ο Τσίπρας επαίνεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την πρωτοβουλία του για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και για την συνδρομή του στα οικονομικά θέματα της Ελλάδας και το προσφυγικό.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο Ομπάμα αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση οδήγησε την οικονομία του σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που επέλεξε η Ευρώπη, με ορατά αποτελέσματα στην Αμερικανική οικονομία, διεύρυνση της οικονομικής βάσης, τόνωση της απασχόλησης, σταθερή ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

    Δηλώσεις Τσίπρα

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Μπαράκ Ομπάμα που επέλεξε την Αθήνα ως έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει τη θητεία του», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

    «H θητεία του άλλαξε την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο. Ακόμα και στην Ελλάδα, θεωρώ ότι ήταν ιστορική στιγμή η στιγμή που ο Πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη επί δικτατορίας.»

    «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που καθόλη τη διάρκεια της θητείας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που επέλεξε η Ε.Ε. και έδωσε έμφαση στην απασχόληση που οδήγησε σε ανάπτυξη. Αντίθετα, Η επιμονή της Ε.Ε. στη λιτότητα κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα.»

    «Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας.», συνέχισε.

    Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν. Να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα στρώματα και η νέα γενιά. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα

    «Συζητήσαμε για τις προοπτικές επενδύσεων. Για να γίνει η Ελλάδα διακομιστικό κέντρο. Συζητήσαμε για τους αγωγούς αερίου. Συζητήσαμε για τις προοπτικές που έχει η διάνοιξη νέων δρόμων για το αέριο στη Μεσόγειο. Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται.

    obama τσιπρας
    Barack Obama, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου

    Δηλώσεις Ομπάμα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τις δηλώσεις του χαιρετώντας στα ελληνικά: «Καλησπέρα»

    “Πολλά από τα ιδεώδη της δημοκρατίας έχουν γεννηθεί εδώ στην Αθήνα.” ξεκίνησε ο κ. Ομπάμα “Έμαθα την έκφραση ‘καλός και αγαθός’. Έως και σήμερα οι ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω.”

    “Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία. Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα.”

    “O δρόμος για την ανάκαμψη είναι δύσκολος. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης. Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους.”

    “Συζητήσαμε την σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλέξη σ’ ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα.”

    “Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.”

    “Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα χρόνια και παραμένουν μπροστά μας προκλήσεις. Είμαστε υπερήφανοι γιατί στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους σημαντικότερους φίλους.”

    Χρειάζεται αναπτυξιακή ατζέντα

    Σε ερώτηση για το αν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση στην Ελλάδα με τα προβλήματα που πέρασε η οικονομία των ΗΠΑ και αν μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους , ο Μπ. Ομπάμα απάντησε:

    Περάσατε από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήταν αναγκαίες κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε κι εμείς τις μεταρρυθμίσεις μας που ήταν επίσης απολύτως αναγκαίες. Βλέπω ότι υπάρχει η βούληση να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα.
    Χρειάζεται όμως και αναπτυξιακή ατζέντα. Κάποιες κυβερνήσεις του βορρά που δεν είναι δημοφιλείς εδώ δείχνουν διστακτικότητα, όμως έχοντας δει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να αλλάξει υπάρχει μία ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση. Αυτό θα ήταν καλό για όλους.»
    mparak-ompama-aleksis-tsipras
    Από την πλευρά του κ. Τσίπρας επεσήμανε, σε απάντησή του σχετικά με το αν μπορεί να πειστεί η Γερμανία  για την ανάγκη ελάφρυνσης του  χρέους, ότι είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει την Μέρκελ. «Αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015.»
    «Ο δεύτερος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι έχω γνωρίσω από κοντά την Άγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη κι όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και τα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν εκείνα που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον Γερμανό φορολογούμενο, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος.»
    Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τη δική σας οδό ενάντια στη λιτότητα, ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι το έργο του ήταν ευκολότερο. «Ήμουν μία χώρα, όχι 28. Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη. Αυτό που εγώ προσπάθησα να κάνω ήταν να καταθέσω τις προτάσεις μας για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα με τις τράπεζες. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται είναι δύσκολο να μειώσεις το χρέος. Έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά κοινοβούλια, αυτό σημαίνει πολλές συσκέψεις.»
    Για το Κυπριακό
    Αναφορικά  για το Κυπριακό και το πώς θα έπειθε τον κ. Ερντογάν να θέσει τέλος στην κατοχή στο νησί, ο κ. Ομπάμα απάντησε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίους. «Αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας. Δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%, αν βρεθεί μία λύση θα την υποστηρίξουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.»
    Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας  δήλωσε πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα. «Εδώ και 42 χρόνια και είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές για να βρεθεί λύση.»
    «Μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του και να ζήσει με ελευθερία. Ενθαρρύνουμε την προοπτική λύσης, στεκόμαστε δίπλα στον κ. Αναστασιάδη και δεχόμαστε να μιλήσουμε με την Τουρκία μόνο στο κομμάτι που αφορά τις εγγυήσεις. Θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι χωρίς την παρουσία στρατευμάτων και η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια συμφωνία που θα δώσει άλλη προοπτική. Ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ρόλο αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω.»



    ΣΧΟΛΙΑ