• Ελλάδα

    Ο Τσακαλώτος έφερε από την Ουάσινγκτον… μια τρύπα στο νερό

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Σχεδόν τίποτα δεν απέφερε στην κυβέρνηση το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, καθώς ο υπουργός Οικονομικών στις επαφές που είχε με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους δεν έλαβε τίποτα συγκεκριμένο όσον αφορά στον μηχανισμό επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Η ελληνική πλευρά είχε μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Τσακαλώτου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ελπίζοντας πως με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών θα είχε κάτι χειροπιαστό να ανακοινώσει. Όμως πέρα από τα συνήθη… ευχολόγια, αλλά και το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε επιτέλους τη θέση του, ουδέν περαιτέρω. Κι αυτό γιατί αφενός το ΔΝΤ επιμένει σε “γενναία” ελάφρυνση του χρέους, στην οποία αντιστέκονται οι Ευρωπαίοι, αφετέρου το Βερολίνο βρίσκεται σε μία μετέωρη κατάσταση, διχασμένο ανάμεσα στους συντηρητικούς που κρατούν μία σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και τους προοδευτικούς που είναι πιο διαλλακτικοί, με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και να προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες, αποφεύγοντας να εκφράσει ξεκάθαρες απόψεις.

    Τελικά φαίνεται ότι ο μόνος που βγήκε ωφελημένος από αυτό το ταξίδι ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προαλείφεται για διάδοχος του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα και είχε την ευκαιρία να κάνει τις γνωριμίες του εν όψει της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

    Όσο για τις συζητήσεις για την πορεία της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, όπου θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Γνωστός φιλέλλην, ο Γιούνκερ σίγουρα θα κομίσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στη χώρα μας, όμως είναι αμφίβολο αν θα… τολμήσει να μιλήσει για “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, όπως θα ήθελε να ακούσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είπαμε, φιλέλληνας είναι ο άνθρωπος, όχι αφελής…

    Γιούνκερ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πρεμιέρα» με Λάκη Γαβαλά και άλλους 6 μεγαλοοφειλέτες για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοταρία αποδείξεων: Πότε θα γίνει η κλήρωση για τις συναλλαγές του Μαρτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  «Άκυρο» από το Παρίσι – Δεν θα χρονομισθώσει φρεγάτες στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ