• Ελλάδα

    Ο Κοτζιάς ρίχνει το γάντι στον Καμμένο: Όποιος θέλει, ας φέρει πρόταση δυσπιστίας

    • NewsRoom
    Κοτζιάς


    Συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Κοτζιά ουσιαστικά να προκαλεί τον Πάνο Καμμένο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του κ. Καμμένου λέγοντας ότι «εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι».

    Μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει, ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

    Πρόσθεσε δε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός». Εμφανίστηκε πάντως σίγουρος ότι η εκλογές θα γίνουν μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε, όπως αναφερόταν και στην στηνανακοίνωση του ΥΠΕΞ το βράδυ της Λυριακής, ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, διαφωνώντας πλήρως με τον Πάνο Καμμένος, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα.

    «Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και εγώ»

    Σχολιάζοντας τη δημόσια διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε: «Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πρόσθεσε: «Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων, όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

    Παρομοίασε δε τις διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με «καβγά μεταξύ παντρεμένου ζευγαριού» για να προσθέσει: «Τώρα, αν ο καβγάς πάρει άλλα χαρακτηριστικά, όπως ορισμένοι προαναγγέλλουν, τότε εδώ είμαστε και θα το δούμε».

    Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «κακό πρόεδρο» τον Γκ. Ιβάνοφ, ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν βοήθησε» η έντονη παρέμβαση των ξένων δυνάμεων προς την κατεύθυνση του «ναι» στην ΠΓΔΜ. Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τις οποίες προέβλεψε ότι θα κερδίσει ο κ. Ζάεφ επικαλούμενος την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

    Τον Μάρτιο η συμφωνία στη Βουλή

    Ερωτηθείς για το πότε θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί». Και εν συνεχεία «θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

    Σε ερώτηση αν περίμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απάντησε: «Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιφνιδιασμός και κόντρες στην κυβέρνηση από την ασάφεια στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιβάνοφ σε Ζάεφ: «Ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μην παραποιείτε την πραγματικότητα»



    ΣΧΟΛΙΑ