• Ελλάδα

    Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Για απιστία ελέγχεται ο Καμμένος – Δεν εμφανίστηκε ποτέ ο “μεσάζων”

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Στη Βουλή έφτασε σήμερα το πρωί η δικογραφία που αφορά στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και στους σχετικούς χειρισμούς του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

    Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί από την εισαγγελία διαφθοράς λόγω της εμπλοκής του ονόματος του υπουργού Άμυνας σε αυτήν, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας. Σημειωτέον ότι ο φερόμενος ως μεσάζων για την πώληση των βλημάτων, Βασίλης Παπαδόπουλος, κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται η κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα, που δεν είναι ο υποτιθέμενος μεσάζοντας.

    Η παραγγελία για έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούσε στη νομιμότητα της συμφωνίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας για την πώληση βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, αν και η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε τον περασμένο Ιούνιο τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι οι Σαουδάραβες δεν επιβεβαιώνουν ότι εκπρόσωπος τους είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, εντούτοις δόθηκε εντολή στο γ.δ. Εξοπλισμών να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την εταιρεία του επιχειρηματία, για την πώληση στη Σαουδική Αραβία, 300.000 βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. Παρακάμφθηκε δηλαδή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο νόμος που ορίζει ότι αγοραπωλησία αμυντικού υλικού γίνεται πάντα με απευθείας συμφωνία μεταξύ των κρατών κι όχι μέσω μεσαζόντων για να εκλείψουν φαινόμενα προηγούμενων ετών με μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Και μόνο όταν υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος της τρίτης χώρας, μπορεί να επέλθει συμφωνία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πλήρη άγνοια σχετικά με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, με επιστολή που απέστειλε στην Αντεισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος-Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών κ. Ελένη Τουλουπάκη.

    Ολόκληρη η επιστολή του κ. Καμμένου:

    “Δια του Τύπου ενημερώνομαι ότι χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόοδο της υπόθεσης πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, φέρεται να απαντήσατε ότι η υπόθεση αυτή θα αποσταλεί στην Βουλή ή κατά άλλους την έχετε ήδη στείλει στην Βουλή, γεγονός που διαψεύδει και η Βουλή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Επειδή καλώς γνωρίζετε ότι α) εγώ ζήτησα την διερεύνηση της υπόθεσης δια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της Ομάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με άμεση κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς εσάς και β) διότι αυτή η «πώληση» ουδέποτε έγινε, με ευθύνη άλλων και πάντως όχι του ΥΕΘΑ.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ, όπως από το Νόμο περί ευθύνης υπουργών δικαιούμαι: α) την μη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς και β) τη συνέχιση της διεξαγωγής από Εσάς της εν λόγω έρευνας και σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι βρίσκομαι στην διάθεσή Σας να καταθέσω ως απλός Έλλην πολίτης για να διευκολύνω την έρευνά Σας, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα.

    Με εκτίμηση

    ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας”.

    Πάνος Καμμένος
    Ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπυράκη: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προσπάθεια σπίλωσης, πρόκειται για μια σκευωρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Γεωργιάδης: Καμία ευνοϊκή μεταχείριση της Νοvartis επί της υπουργίας μου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg για Ελλάδα: Από «άρρωστο παιδί», «βασιλιάς» της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ