• Ελλάδα

    Έρευνα Novartis: Νέα λίστα με εμπλεκόμενους γιατρούς


    Δωροδοκίες γιατρών και μετά το Γενάρη του 2015 φαίνεται πως προκύπτουν στην εισαγγελική έρευνα για τη Novartis.

    Μια νέα λίστα γιατρών που φέρονται να εισέπραξαν μίζα για να επιλέγουν τα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας, εντοπίστηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα αρχεία της φαρμακοβιομηχανίας.

    Πρόκειται για λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών, τόσο δημοσίων νοσοκομείων και ιατρείων, όσο και ιδιωτών. Τα ποσά που καταγράφονται δίπλα στα ονόματά τους αρχίζουν από τα 1000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5000 ευρώ. Οι ημερομηνίες που φέρονται να δόθηκαν οι μίζες είναι από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Όταν, δηλαδή, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είχε ήδη αρχίσει να διερευνά την υπόθεση της Novartis.

    Η νέα λίστα φέρεται να βρέθηκε ανάμεσα στο υλικό που κατασχέθηκε σε αιφνιδιαστική έρευνα των εισαγγελέων στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα. Τα περίπου 300 ονόματα έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες ακόμα που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

    Εγγραφα και –κυρίως- αρχείο ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν τόσο στην εταιρία όσο και σε γραφεία–σπίτια εμπλεκομένων εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα (όπως η νέα λίστα γιατρών) έχουν φτάσει στα εισαγγελικά γραφεία.

    Νέες καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες

    Νέα κατάθεση έδωσε πρόσφατα στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ο ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, προσκομίζοντας νέα «στοιχεία», όπως λένε έγκυρες πηγές. Τα ραντεβού για νέες καταθέσεις και των υπολοίπων προστατευόμενων (και εσχάτως και δημοσίου συμφέροντος) μαρτύρων φέρονται να έχουν κλειστεί ήδη.

    Οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πολιτικών προσώπων.

    Η τελική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι ένα αστρονομικό ποσό, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την έρευνα κατέληγαν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ «χασούρα» του Δημοσίου από τις υπερτιμολογήσεις και τις απάτες στα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, το ποσό αυτό αφορά κυρίως τη ζημία που προκλήθηκε από τα φάρμακα στον ΕΟΠΠΥ και αναμένεται να ανέβει «δραματικά» αν συνυπολογιστεί και η ζημία από τις ανατιμήσεις της Novartis στα νοσοκομειακά φάρμακα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λαζαρίδης για Novartis: «Οι κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδ. Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας κρατούσε την υπόθεση Novartis για την προεκλογική περίοδο αλλά…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Novartis: Προανακριτική και για τα δέκα πρόσωπα



    ΣΧΟΛΙΑ