• Ελλάδα

    Εφιαλτικά σενάρια ακυβερνησίας αν γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο του 2019


    Ορατό είναι το σενάριο μίας μακράς περιόδου ακυβερνησίας της χώρας, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει στον σχεδιασμό του για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 και όχι νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την τετραετία του.

    Τα δεδομένα είναι τα εξής: εφόσον οι επόμενες εκλογές γίνουν το φθινόπωρο του 2019, η λογική λέει ότι η φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, αν και κρίσιμο ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν και οι ευρωεκλογές που μεσολαβούν τον Μάιο του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός απροόπτου, θα χάσει τις εκλογές και οι ΑΝΕΛ είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής. Πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση; Και αν ναι, με ποιους όρους;

    Ένα σενάριο είναι αυτό της αυτοδυναμίας. Ένα δεύτερο σενάριο είναι αυτό της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής (δε διαφαίνεται λογικά καμία άλλη πιθανή συνεργασία με κάποιο από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή). Το τρίτο και χειρότερο σενάριο είναι αυτό της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της προκήρυξης νέων εκλογών, οι οποίες αυτή τη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει ούτε καν να αγγίξει την αυτοδυναμία, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να πιάσει στις εκλογές ποσοστά… Βόρειας Κορέας. Θα πρέπει επομένως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας.

    Προσέξτε τώρα: η χώρα θα έχει ήδη περάσει από δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, πιθανότατα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τις δεύτερες εκλογές, εφόσον καταφέρει και σχηματιστεί, δεν αρκεί να έχει 151 έδρες στη Βουλή, αλλά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 180, αφού στα τέλη του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020 θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η κυβέρνηση δεν έχει τις απαραίτητες 180 έδρες, τότε είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει και να έχουμε και πάλι εκλογές, τις τρίτες μέσα σε λίγους μήνες.

    Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σκηνικό ακυβερνησίας θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στη χώρα. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα θα έπρεπε να “πετάει” και να επιστρέφει καλπάζοντας στην ανάπτυξη, κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι παγιδευμένη σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που θα “παγώσει” τα πάντα για μήνες ολόκληρους. Και η Ελλάδα δεν είναι… Βέλγιο ή Γερμανία, για να λειτουργεί κανονικά ακόμα και χωρίς κυβέρνηση…

    Είναι επίσης προφανές ότι για να αποφευχθούν όλα αυτά θα μπορούσαν οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα, αν και ο πρωθυπουργός δε δείχνει καμία διάθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας καλά πως θα τις χάσει. Προτιμά δηλαδή να εξασφαλίσει έναν ακόμα χρόνο στην εξουσία, αδιαφορώντας για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο του 2019, ή ίσως και προσβλέποντας σε αυτήν την περίοδο ακυβερνησίας για να ενισχύσει τη θέση του και να διεκδικήσει συνεργασίες που ενδεχομένως να διατηρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

    Ένας άλλος τρόπος βέβαια να αποφευχθούν όλα αυτά είναι να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική και να σχηματιστεί μία ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση με αναπτυξιακό προσανατολισμό και λογική μεταρρυθμίσεων. Στην κυβέρνηση αυτή θα πρέπει φυσικά να συμμετάσχει και το Κίνημα Αλλαγής, για να περάσει τον “σκόπελο” της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα δύο κόμματα να καλούνται να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους για το καλό της χώρας. Είναι ένα σενάριο εφικτό, όσο και αναγκαίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Τι προβλέπουν οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο Αρματωλός ανοικτά της Λέσβου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΝΔ: «Θλιβερός» ο πρωθυπουργός, είχε το θράσος να μη ζητήσει ούτε μια συγγνώνη



    ΣΧΟΛΙΑ