• Ελλάδα

    CNBC: Οι Έλληνες έχουν σταματήσει να ονειρεύονται

    • NewsRoom


    Μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αρχίζει επιτέλους να φαίνεται λίγο πιο φωτεινό. Οι Έλληνες όμως έχουν σταματήσει να ονειρεύονται για το δικό τους μέλλον, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των πολιτών το CNBC.

    Όπως επισημαίνει το CNBC, η Ελλάδα κατάφερε ύστερα από χρόνια να κλείσει τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η οικονομία της χώρας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, βγαίνοντας από την πολυετή ύφεση.

    Μάλιστα, το ερχόμενο έτος αναμένεται να συνεχιστεί η θετική δυναμική, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται γύρω στο 2,5% και την έξοδο από το πρόγραμμα να προγραμματίζεται για το καλοκαίρι. Όμως, στους δρόμους της Αθήνας, ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος και αμφιβάλλει ότι η κατάστασή του μπορεί να βελτιωθεί κάποια στιγμή σύντομα.

    «Δεν ονειρευόμαστε πια»

    «Δεν ονειρευόμαστε. Είμαστε καλά, συνεχίζουμε τη ζωή μας, ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αλλά αν θες να μάθεις μια δεύτερη γλώσσα, αν θες να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου, δεν μπορείς ή οι δυνατότητές σου είναι πολύ περιορισμένες», δηλώνει μια 29χρονη φοιτήτρια στο CNBC.

    Το πρακτορείο σημειώνει πως οι νέοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να σπουδάζουν για να αποκτήσουν και δεύτερο μεταπτυχιακό προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά, ενώ σε ηλικίες κοντά στα 30 αδυνατούν να μείνουν μόνοι τους και να αυτοσυντηρηθούν.

    Η ανεργία και, κυρίως, η ανεργία των νέων παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το CNBC. To 2016 τo 47,3% των νέων κάτω των 25 ετών στην χώρα βρίσκονταν εκτός της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζει. Πρόκειται για τους μισούς σχεδόν νέους της Ελλάδας, ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη.

    Σε σταυροδρόμι

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημειώνει το CNBC. Όπως εξηγεί, από τη μία η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η χώρα αναμένεται να βγει από τα Μνημόνια στα μέσα του 2018, και, από την άλλη, οι Έλληνες δεν αισθάνονται σε καμία περίπτωση ότι οι προοπτικές τους θα βελτιωθούν σύντομα, ενώ οι πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αυξάνονται, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αναταραχών.



    ΣΧΟΛΙΑ