• Ελλάδα

    Cinespace Film Studios: Το ελληνικό… Χόλιγουντ στο Σικάγο

    • NewsRoom


    Υπάρχουν φορές στη ζωή που μια αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενη επιχειρηματική επιτυχία. Μια τέτοια περίπτωση ακριβώς οδήγησε και στην ίδρυση των κινηματογραφικών στούντιο Cinespace Film Studios, που άλλαξαν δια παντός τη μοίρα μίας ολόκληρης οικογένειας μεταναστών, αλλά και μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Σικάγο.

    Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο Άλεξ Πίσσιος, ο οποίος μέχρι τότε ασχολείτο με την ανάπτυξη ακινήτων, βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα ακίνητα που είχε αγοράσει στο Σικάγο βρέθηκαν ξαφνικά να μην αξίζουν τίποτα, σε μία περίοδο που η αγορά ακινήτων περνούσε βαθιά κρίση, και ο ίδιος βρέθηκε υπό την απειλή έξωσης, έχοντας σύζυγο, τέσσερα παιδιά και χρέη 11 εκατ. δολαρίων, γράφει το CNBC.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν μάλλον θαύμα που πρόσεξε το γαμήλιο προσκλητήριο που του έστειλε ένας ξάδερφός του από τον Καναδά. Χρήματα για να πάει δεν υπήρχαν, αλλά ο ξάδερφος επέμενε. «Είπα στη γυναίκα μου “πάμε, να φύγουμε λίγο από εδώ”», θυμάται ο ίδιος. Και ο γάμος αυτός έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, αφού στάθηκε η αφορμή για να συναντήσει τον Νικ Μιρκόπουλο, έναν θείο που ίσα που γνώριζε, αλλά με τον οποίο θα ξεκινούσαν τα Cinespace Film Studios στο Σικάγο.

    Ο Μικρόπουλος ασχολείτο ήδη σχεδόν 20 χρόνια με τα κινηματογραφικά στούντιο, έχοντας ιδρύσει τα Cinespace Film Studios στο Τορόντο, όπου έχουν γυριστεί πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και στόχος του ήταν να επεκταθεί και στις ΗΠΑ. Σήμερα, το Cinespace Chicago είναι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κινηματογραφικό στούντιο εκτός Χόλιγουντ. Ήταν επίσης η ατμομηχανή που βοήθησε το Σικάγο να επιστρέψει στον κινηματογραφικό και τηλεοπτικό χάρτη έπειτα από απουσία 20 ετών. Ταυτόχρονα, βοήθησε να δημιουργηθούν 7.500 θέσεις εργασίας, ενώ έχει συνεισφέρει εκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία.

    Η απαρχή μιας οικογενειακής αυτοκρατορίας

    Παραδόξως, η οικογενειακή ενασχόληση με την κινηματογραφική βιομηχανία δεν ήταν προσχεδιασμένη. Ο Μιρκόπουλος και τα αδέρφια του έφτασαν στο Τορόντο από την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο ίδιος ήταν ηλεκτρολόγος και μία δεκαετία αργότερα αποφάσισε, μαζί με τα αδέρφια του, να αρχίσει να αγοράζει και να ανακαινίζει παλιά εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια, αλλάζοντας τον σκοπό χρήσης τους. Και, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Νικ είχε την ιδέα να μετατρέψει κάποια από αυτά τα παλιά κτήρια σε κινηματογραφικά στούντιο. Έτσι άνοιξε το 1988 το Cinespace Toronto.

    Το εγχείρημα αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένο και ο Μιρκόπουλος απέκτησε τεράστια φήμη στον κινηματογραφικό κόσμο. Η φήμη αυτή ήταν που έπεισε πολλούς κινηματογραφιστές και δίκτυα να επιλέξουν το Σικάγο αντί του Χόλιγουντ για το γύρισμα των παραγωγών τους.

    Σήμερα στο γραφείο του, ο Πίσσιος έχει κορνιζαρισμένο ένα αντίγραφο από το ειδοποιητήριο της έξωσης που είχε λάβει κάποτε, δώρο από τον θείο Νικ. «Ήθελε να θυμάμαι από πού ξεκίνησα και το κάνω», λέει: «Κάθε μέρα, έρχομαι στη δουλειά με χαμόγελο και προσπαθώ να βρω τρόπους να κάνω σε άλλους το καλό που μου έκανε»…



    ΣΧΟΛΙΑ