• Ελλάδα

    Χαμός στη Βουλή από τις νέες μεθοδεύσεις της Χριστοδουλοπούλου για να καλύψει τον Πάνο Καμμένο

    • NewsRoom
    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Μπορεί το Σκοπιανό ζήτημα και οι συζητήσεις γύρω από τις προσπάθειες για εύρεση λύσης να έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο όπως ξακαθαρίζει ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν μέχρι τέλους τη Κυβέρνηση. Άλλωστε η στήριξη αυτή δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για μια ακόμα φορά κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την πρόεδρό της, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέσω μεθοδεύσεων, να προστατεύει για μια ακόμα φορά τον Πάνο Καμμένο προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να μην κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο με τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

    Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επικράτησαν υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες όταν συζητήθηκε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν για να ενημερώσουν τα μέλη της, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Η μειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δικαίωμα να καλεί με τις ψήφους των 2/5 τους μάρτυρες που εκείνη επιθυμεί. Η κ. Χριστοδουλοπούλου, όταν είδε πως η Επιτροπή διέθετε τον ορισμένο αριθμό βουλευτών για να καλέσει τον Πάνο Καμμένο, αποφάσισε να αμφισβητήσει πως η επιτροπή έχει δικαίωμα να εξετάσει τον υπουργό!

    χριστοδουλοπούλου

    Μάλιστα δήλωσε πως θα υποβάλλει αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με το ερώτημα εάν η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση όποιον θέλει και αφετέρου ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές της.

    Τόσο η ΝΔ, δια των Μάκη Βορίδη, Χαράλαμπου Αθανασίου και Γιάννη Τραγάκη, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του Ευάγγελου Βενιζέλου, αντέδρασαν έντονα στην πρόταση της προέδρου της Επιτροπής για αναβολή της συζήτησης και λήψη απόφασης αφού γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Οι βουλευτές κατηγορούν την πρόεδρο πως με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζει την ίδια την επιτροπή και πως ουσιαστικά, για να προστατέψει τον Πάνο Καμμένο, «ανοίγει» ζήτημα κατάργησης της!

    «Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών αλλά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όπου για θέματα άμυνας οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», επέμενε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

    Καμμένος
    Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Ο κ. Τραγάκης έκανε λόγο για καταβαράθρωση του κύρους της Επιτροπής με τη ακύρωση του δικαιώματος των 2/5 της μειοψηφίας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι με νομικίστικους όρους και καθυστερήσεις προσπαθεί να αποφύγει την κλήση του κ. Καμμένου.

    «Θεωρώ ότι είναι χονδροειδής και απαράδεκτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Έχετε βρει την ιδανική φάμπρικα για να καταργήσετε τις αρμοδιότητες της επιτροπής Θεσμών και τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Σας έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Τι άλλο θα κάνετε για να καλύψετε τον Καμμένο; Έλεος! Δεν δέχομαι να αποφασίσει η πλειοψηφία για αίτημα της μειοψηφίας , τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

    Μάκης Βορίδης
    Μάκης Βορίδης

    «Δεν τίθεται σε ψηφοφορία πλειοψηφίας. Εσείς θέλετε να συγκαλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο κάντε το με ωμότητα. Μην καταστρατηγείτε τον Κανονισμό. Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας και επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Προτάξτε και τα στήθη σας για να προστατέψετε τον κ. Καμμένο αλλά μην καταστρέφετε τη λειτουργία του θεσμικού κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  «Υπονομεύετε το έργο της Επιτροπής μας. Την υποβαθμίζετε. Πηγαίνετε στην Ολομέλεια και καταργήστε και τον Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Κάντε το όμως με πολιτική ωριμότητα για να καλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο. Όλα τα άλλα είναι περιτύλιγμα»

    βενιζελος

    «Εγώ δεν θεωρώ ότι υπονομεύω το έργο της Επιτροπής. Ούτε αμφισβητώ τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θέλω να οριοθετήσω τις αρμοδιότητες μας. Δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση υπουργικού Συμβουλίου», αντέδρασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

    «Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τους θεσμούς στο βωμό σκοπιμοτήτων. Μην καταστρέφετε τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών. Παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής» αντέτεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για «πολιτικό τζόγο» που παίζεται από τον Νοέμβριο με αυτή την υπόθεση, η οποία όπως είπε, είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια και είχε απορριφθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Ζητήστε εξεταστική επιτροπή να λήξουμε το θέμα», υποστήριξε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.

    «Επιδιώκω μέσα από τη συζήτηση να λύσουμε οριστικά το θέμα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Θα στείλω το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Με βάσει τη γνωμοδότηση του θα γίνει ένας διάλογος εδώ, αν η Θεσμών έχει την αρμοδιότητα να καλεί, βάσει των 2/5, όποιον θέλει σε ακρόαση», επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

    «Είναι ένα κλείσιμο ηρωικό και πένθιμο», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στα δικαιώματα της μειοψηφίας. Το 2010 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Εξοπλιστικών η οποία είναι μυστική για ορισμένα θέματα για να προστατεύσει τα απόρρητα που εσείς δεν τα έχετε σε υπόληψη και το Επιστημονικό Συμβούλιο θα αποφανθεί αν έχουμε εμείς αρμοδιότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ