• Ελλάδα

    Άρθρο παρέμβαση: H… ζωάρα που υποσχέθηκε o κ. Τσίπρας κοστίζει 8 δισ. ευρώ


    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέφυγε ούτε και φέτος από την παροιμία που αποτελεί τρόπον τινά τον “κανόνα” της ΔΕΘ: όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι… Ο πρωθυπουργός, ως γνήσιος λαοπλάνος, δεν… τσιγκουνεύτηκε τις υποσχέσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας μας υποσχέθηκε πως από του χρόνου θα ζήσουμε… ζωάρα! Μόνο που αυτή η “ζωάρα” κοστίζει ακριβά. Πολύ ακριβά.

    Τι μας υποσχέθηκε λοιπόν από τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός; Πρώτα απ’ όλα, μας επανέλαβε το πακέτο των 750 εκατ. ευρώ που έχει ήδη υποσχεθεί για το 2019, και το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως το επίδομα ενοικίου και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις, αλλά και μία μικρή μείωση (σε καμία περίπτωση άνω των 70 ευρώ) στον ΕΝΦΙΑ, την ώρα βέβαια που υπάρχει και η δέσμευση για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που είναι άγνωστο πώς συνδυάζεται με τον ΕΝΦΙΑ.

    Όλα αυτά λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε, και ουσιαστικά είναι τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές για να εξασφαλίσει την αναστολή της μείωσης των συντάξεων, που είναι δρομολογημένη για την 1η Ιανουαρίου του 2019, με τους Ευρωπαίους (και ειδικά τους Γερμανούς) να εμφανίζονται σφόδρα αντίθετοι σε μία αναστολή της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, που τόσο θα “ανακούφιζε” τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να πετάξει την “καυτή πατάτα” στους επόμενους…

    Όμως αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα επόμενα χρόνια, από το 2020 και μετά.

    Εξαγγελίες για “δωράκια” και μειώσεις φόρων με εκτιμώμενο κόστος περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων το φετινό “κοινωνικό μέρισμα”, που υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς, επίσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Και σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος της αναστολής της περικοπής των συντάξεων, που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και το κόστος της επιδότησης ενοικίου, που παραμένει ασαφές.

    Δεν είναι τόσο το τι έταξε ο πρωθυπουργός – έχουμε ακούσει κατά καιρούς και πολύ πιο εξωφρενικές υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ. Είναι το πώς και για πότε τις έταξε: έδωσε υποσχέσεις για μέτρα που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας, όταν ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησής του, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκονται πια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, στηριζόμενος στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι εφικτή η επίτευξή τους. Υποσχέθηκε δηλαδή μέτρα που δεν θα προλάβει να υλοποιήσει ο ίδιος, με φανταστικά λεφτά που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά…

    Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασαν αρνητικά ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περίμεναν να ακούσουν κάτι για την προγραμματισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου κατά 3.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όμως για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ σίγουρα ήλπιζαν σε μία πιο εντυπωσιακή εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ από αυτήν που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι θα μειωθεί από το… 2022!

    Άρα, τι μας έμεινε από τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα; Ένα άδειο καλάθι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  WSJ: Η επιστροφή της Ελλάδας σε θυελλώδεις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Φοροαπαλλαγές Τσίπρα-Πόσο θα ελαφρυνθούν τελικά οι φορολογούμενοι [αναλυτικά παραδείγματα]

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η επιστροφή των δανειστών με επιτόπιες έρευνες στα… υπουργεία-Μυστήριο με τις συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ