• Top Stories

    Guardian: Συγκαταλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ στα λαϊκιστικά κόμματα της Νότιας Ευρώπης

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας και Πάμπλο Ιγκλέσιας (Podemos)


    Στα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα της Νότιας Ευρώπης τοποθετεί ο βρετανικός Guardian τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του για την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

    «Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ο λαϊκισμός δεν εμφανίζεται αποκλειστικά ως ριζοσπαστικό φαινόμενο της Ακροδεξιάς. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση χτύπησε αυτές τις χώρες πιο σκληρά.

    » Οπότε στις χώρες αυτές στήθηκε το τέλειο σκηνικό για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα. Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ριζοσπαστική αριστερή κυρίαρχη ιδεολογία. Στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με ποικίλες ιδεολογικές θέσεις.

    » Στη Δυτική Ευρώπη η ριζοσπαστική λαϊκιστική αριστερά δεν είναι τόσο επιτυχημένη, ίσως επειδή οι χώρες αυτές έχουν ισχυρότερες οικονομίας από τις χώρες του Νότου. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι η Ιρλανδία. Η χώρα δεν έχει αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις και πολλοί πολίτες βρίσκουν καταφύγιο στο σχετικά επιτυχημένο Σίν Φέιν».

    Παρά τις γεωγραφικές διαφορές, ο λαϊκισμός βρίσκει όλο και πιο πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη, καταλήγει το άρθρο το οποίο αναλύει τις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 κράτη.



    ΣΧΟΛΙΑ