• Διεθνής πολιτική

    Ζελένσκι: Ο Ερντογάν είπε πως θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία

    • NewsRoom
    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Τις ευχαριστίες του στον «φίλο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία έστειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω tweet του, υποστηρίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος του μετέφερε πως θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

    Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος γράφει: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!»

    Η Τουρκία, πάντως, την Παρασκευή είχε αρνηθεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζοντας πως δεν βρίσκεται η ίδια σε πόλεμο, άρα δεν τηρείται η αναγκαία συνθήκη της Σύμβασης του Μοντρέ.

    Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία για την επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι, δεν αναφέρεται στο ζήτημα, παρά μόνο στο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι καταβάλλει προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε  τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Λαβρόφ

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας  να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

    Σε μια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Τσαβούσογλου επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης

    Κρεμλίνο: Ξεκινήσαμε νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, η Ουκρανία αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις

    Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις – Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»



    ΣΧΟΛΙΑ