• Διεθνής πολιτική

    Ξεκίνησε η δεξίωση του αιώνα στο Μπάκιγχαμ – Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχεται ηγέτες από όλον τον κόσμο

    • NewsRoom
    Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχεται τη Λις Τρας

    Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχεται τη Λις Τρας


    Βασιλείς, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο υποδέχτηκε απόψε ο βασιλιάς Κάρολος για τη δεξίωση που διοργανώνει προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, λίγες ώρες πριν την αυριανή κηδεία.

    Στη Μεγάλη Είσοδο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ κατέφτασαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενοι από αρκετούς ηγέτες χωρών της Κοινοπολιτείας.

    Μαζί τους ήταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

    Λίγο αργότερα την εμφάνισή της έκανε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, ενώ είχε προηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέιμς Κλέβερλι.

    Με λεωφορείο κατέφτασαν ο πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς, συνοδευόμενος από το πρώην βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία.

    Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ βρέθηκε και η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, όπου και συνάντησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.

    Στη δεξίωση αναμένονται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, οι οποίοι νωρίτερα βρέθηκαν στο Ουεστμίνστερ Χολ προκειμένουν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα.

    Αύριο η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

    Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

    Η τελετή προσελκύει διακεκριμένους καλεσμένους στη βρετανική πρωτεύουσα. Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

    Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.

    Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

    Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα προβληθεί τη Δευτέρα σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε χθες Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού. Η είσοδος στους κινηματογράφους για την προβολή της κηδείας είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής.

    Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

    Η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζο και Τζιλ Μπάιντεν απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ στο Ουέστμινστερ Χολ λίγο πριν την κηδεία



    ΣΧΟΛΙΑ