Διεθνής πολιτική

Washington Post: Ο στρατός της Ουκρανίας πίσω από την έκρηξη στην βάση της Κριμαίας

Πόλεμος στην Ουκρανία


Φως στο χτύπημα στην ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας ρίχνει η Washington post. H εφημερίδα επικαλείται Ουκρανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός είναι υπεύθυνος για τις μαζικές εκρήξεις, χωρίς όμως να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση.

Δείχνει δεδομένο, πάντως, πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια δραματική κλιμάκωση στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας, καταδεικνύοντας την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να χτυπούν σε μεγάλο βάθος, πίσω από τις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές.

Το περιστατικό

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν την αεροπορική βάση Safy, σε μια παραθαλάσσια περιοχή που θεωρείται από τους Ρώσους τόσο ασφαλής και αδύνατο να «χτυπηθεί», ώστε βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν, έδειξαν ξαφνιασμένους λουόμενους σε κοντινό θέρετρο να τρέχουν να καλυφθούν.

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 και αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Ρώσους. Η ανησυχία ήταν, μάλιστα, τέτοια μεταξύ των Ρώσων που κατοικούν στη χερσόνησο, που πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν να αποχωρούν από την περιοχή, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η στάση του Κιέβου

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εννέα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στη βάση, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να εξαπολύει πυραυλικές επιδρομές εναντίον των ουκρανικών εδαφών.

Επισήμως, το Κίεβο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι Ουκρανοί συμμετείχαν στην επίθεση, ωστόσο την Τρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εστίασε το βραδινό του διάγγελμα στην Κριμαία, υποσχόμενος να ανακτήσει τα εδάφη της. «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην αεροπορική βάση ή στην επίθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μια εκστρατεία διείσδυσης σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και συντονίζονται με ντόπιους για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Η αντάρτικη δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κατεχόμενη νότια περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών Ρώσων αξιωματούχων που έχουν εγκατασταθεί εκεί.

Που απέδωσαν τις εκρήξεις οι Ρώσοι

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι εκρήξεις της Τρίτης προκλήθηκαν από ανάφλεξη πυρομαχικών και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών. Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε στην Post την Τρίτη ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε αμερικανικό όπλο στην επίθεση».

Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Τέθηκαν σε ισχύ μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου

Κίνα: Δεσμεύεται για «μηδενική ανοχή» απέναντι στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ΤαϊβάνΣΧΟΛΙΑ