• Διεθνής πολιτική

    Βρυξέλλες: Νέα έφοδος στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    • NewsRoom
    ευρωβουλη

    Ευρωβουλή


    Νέα έφοδο πραγματοποίησε πριν λίγο η Βελγική Αστυνομία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς από το Κατάρ, γνωστού πλέον ως «Qatar Gate».

    Οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν τις έρευνες, οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση περισσότερων στοιχείων και είναι πιθανό να εμπλέκουν και άλλους ευρωβουλευτές.

    Η αστυνομία είπε τη Δευτέρα ότι είχε ερευνήσει έως τώρα 19 κατοικίες και γραφεία, καθώς και πολλά γραφεία του Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν αποκλειστεί.

    Politico: Στο μικροσκόπιο ο Σχοινάς

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το ευρωπαϊκό σκάνδαλο, το λεγόμενο «Qatar Gate», έχει όμως προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τη στάση του και τις δηλώσεις του για το Κατάρ, τους προηγούμενους μήνες.

    Το Politico με τίτλο «Σχοινάς υπό έλεγχο» έβαλε νωρίτερα στο κάδρο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με αφορμή την ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον κ. Σχοινά.

    Σύμφωνα με το Politico, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του για το Κατάρ, στα οποία επαινεί το κράτος για «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

    Η εμπλοκή του στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο είναι ένας ακόμη λόγος που τροφοδοτεί τις συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση.

    «Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «Αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο Αντιπρόεδρος Σχινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

    Το Ευρωκοινοβούλιο για το Qatar Gate

    Για επίθεση ενάντια στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε τοποθέτησή της για το σκάνδαλο διαφθοράς και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη παύση της θητείας της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου.

    «Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο (Εύα Καϊλή) οποιαδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη διαδικασίας του άρθρου 21 σχετικά με τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Μέτσολα.

    Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο οποίος προεδρεύει της ειδικής επιτροπής για τις ξένες παρεμβάσεις, ζήτησε μια ειδική εξεταστική επιτροπή για την επιρροή του Κατάρ και τους ισχυρισμούς διαφθοράς. Το κάλεσμά του απηχεί εκείνων του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Γιανίκ Τζαντό — πρώην υποψήφιου για την προεδρία στη Γαλλία — και της Μανόν Ομπρί, επίσης Γαλλίδας υπήκοος και συμπροέδρου της Αριστεράς.



    ΣΧΟΛΙΑ