• Διεθνής πολιτική

    Βrexit: «Μαύρος καπνός» από την ΕΕ – «Πρώτα οι εκλογές και μετά η απόφαση για παράταση» λένε οι Βρυξέλλες

    Brexit


    Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα πήρε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράταση της ημερομηνίας του Brexit, με τις Βρυξέλλες να κάνουν τώρα «νερά» στον Μπόρις Τζόνσον, θέτοντάς του όρους για να του δώσουν την τελική τους απάντηση.

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συνεδρίαση νωρίτερα σήμερα, κατά την οποία καλούνταν να ψηφίσουν εάν δέχονται η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να πάρει μια νέα αναβολή, την τρίτη στη σειρά.

    Οι 27 της Ευρώπης συμφώνησαν επί της αρχής στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση. Αρνήθηκαν, ωστόσο, να ορίσουν χρονικά το πλαίσιο αυτής της παράτασης, εάν δεν έλθει πρώτα επίσημη αναγγελία διεξαγωγής εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ζητούν μια μικρή παράταση του Brexit που δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της E.E που επιθυμούν παράταση έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

    Όπως γνωστοποίησε συγκεκριμένα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στο θέμα του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι «27» της ΕΕ δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης και αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το αίτημα για γενικές εκλογές. Μιλώντας μετά από διήμερη συνάντηση πρεσβευτών στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι μια εξαιρετική συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε με σαφή τρόπο. «Δεν υπάρχει απόφαση», είπε συγκεκριμένα.

    Επιπροσθέτως, μιλώντας μετά τη δίωρη συνάντηση των πρέσβεων της Ε.Ε, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημείωσε πως «υπάρχει καταρχήν συμφωνία για την παράταση» και συμπλήρωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «τις ερχόμενες ημέρες».

    Οι πρέσβεις συνεδρίασαν σήμερα με μοναδικό αντικείμενο την παράταση και οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ανέφεραν πως θα αποφασιζόταν παράταση είτε έως τον Ιανουάριο του 2020, είτε μέχρις ότου το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία Τζόνσον – Μπαρνιέ για το Brexit, η οποία είχε κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα.

    Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, το προσχέδιο μιας απόφασης των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία μια παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτρεπόταν η οριστικοποίηση της επικύρωσης της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών.

    «Ακολούθως, η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης και επικύρωσης της διαδικασίας», αναφερόταν, κατά το Reuters πάντα, στο συγκεκριμένο προσχέδιο. Επομένως, η δημοσιοποίηση της απόφαση των Βρυξελλών για το αίτημα παράτασης του Brexit μετατίθεται και επίσημα για την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένοντας και την επίσημη ανακοίνωση για το αν θα υπάρξουν γενικές εκλογές στην Βρετανία.

    Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, καθώς ειδικοί ανέφεραν ότι η ΕΕ ίσως «παγώσει» την όποια απόφασή της, έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί βουλευτές στην πρόταση για πρόωρες εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, πάντως, δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι «εάν η ΕΕ προσφέρει μια καθυστέρηση στο Brexit, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία της αποχώρησης και ότι, εάν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ των πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα προχωρήσει με το σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά και την εσωτερική ατζέντα της κυβέρνησής του».

    Παράλληλα, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

    Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το Κοινοβούλιο, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο, καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές, μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το κόμμα των Εργατικών εμφανίζεται διχασμένο καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να στηρίξουν την πρόταση του Tζόνσον.

    Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση της «σκιώδους» υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ, ότι «οι Εργατικοί είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα για τον τύπο της παράτασης που προσφέρει η ΕΕ, καθώς και να κερδίσουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης. Αυτό, ενδεχομένως, συνεπάγεται, περισσότερη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, δεν είμαι σίγουρη. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουρη σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», διεμήνυσε η Άμποτ στο BBC Radio 4.

    Το ζήτημα του Brexit, επομένως, παραμένει σε τεντωμένο σκοινί, έως ότου ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφασή του για την αναγγελία πρόωρων εκλογών, οι οποίες προβλέπονται για τις 12 Δεκεμβρίου. Όλα αυτά οδηγούν την πολιτική κρίση στη Βρετανία στο απόγειό της, με τη ρήξη να οξύνεται ολοένα και περισσότερο.

    Σε δηλώσεις του στο BBC, o υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραδέχθηκε πως η δέσμευση της κυβέρνησης Τζόνσον για οριστικό Brexit στις 31 Οκτωβρίου «δεν μπορεί να τηρηθεί, γιατί όλοι περιμένουν μια παράταση. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τώρα, πιστεύω, είναι να τελειώσουμε με το Brexit και μετά να πάμε σε γενικές εκλογές».



    ΣΧΟΛΙΑ