• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Συζητήσεις με ΗΠΑ και ΔΟΕ για την αύξηση της παραγωγής και προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19

    Μπόρις Τζόνσον


    Η Βρετανία συζητεί τρόπους για την αύξηση της παραγωγής και της προμήθειας εμβολίων κατά της COVID-19 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετά την υποστήριξη που εξέφρασε η Ουάσινγκτον στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αυτά.

    “Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται με τα μέλη του ΠΟΕ για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Είμαστε σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τα μέλη του ΔΟΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής και της προμήθειας εμβολίων κατά της COVID-19”, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

    “Ως ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στον COVAX, θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια και θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τους κατασκευαστές να παρέχουν τα εμβόλιά τους σε μια μη κερδοσκοπική διαφανή βάση”, είπε ακόμη.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει χαιρετίσει τον ρόλο των ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιριών στην παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, λέγοντας πως οι επενδύσεις τους σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα αποτελούν “αυτό που είναι ο καπιταλισμός”.

    Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διαμοιρασμό της γνώσης ανάμεσα στη βιομηχανία και τους κατασκευαστές αλλά δεν έχει καλέσει για άρση των πατεντών.

    Αντί γι΄αυτό, η Βρετανία λέει πως εθελοντικές συμφωνίες αδειοδότησης, για παράδειγμα ανάμεσα στην AstraZeneca και κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της προμήθειας εμβολίων και έχει χαιρετίσει προσπάθειες για την προώθηση τέτοιων συμπράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ